Aproape 500.000 de oameni suferă în România de o formă de cancer. Iar una dintre ele este cancerul hepatic. Despre această boală care afectează ficatul, dar şi despre noi metode de tratare a cancerului discutăm cu profesorul Irinel Popescu, Șeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni.
„E una dintre cele mai grave forme de cancer. În majoritatea cazurilor, apare la bolnavii cu ciroză hepatică și, de cele mai multe ori, la cirozele determinate de virusurile hepatitice B sau C. Astfel, el poate fi depistat precoce, dacă pacientul este monitorizat.
Una dintre metodele de tratament este distrucția tumorii. În loc să intervenim chirurgical, dacă aceasta este depistată înainte să depășească trei centimetri, ideal când nu a depășit doi centimetri, ea poate fi distrusă. Și această distrucție poate fi făcută și fără operație, pur și simplu localizând-o cu ajutorul ecografului și introducând un ac în interiorul tumorii care o poate distruge.
Metodele de distrucție sunt mai multe, și cu frig și cu căldură. Între cele două metode, la nivel internațional, căldura s-a impus. Există două tipuri de aparate speciale, radiofrecvență și celălalt este un aparat cu microunde. De curând a reapărut și frigul, criochirurgia, ca metodă potențială de distrucție a acestor tumori.
Mai există o metodă, numită electroporație ireversibilă care se efectuează prin inducerea unor pori la nivelul membranei celulare care perturbă schimburile cu exterirorul și duc la moartea celulei. În momentul de față este și cea mai scumpă metodă și cea mai puțin răspândită.
Aceste metode se pot aplica pe tumori ce nu depășesc trei centimetri.”