Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR), care reprezintă interesele patronilor de mici magazine, a trimis o scrisoare şefului Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Bogdan Stan, în care îi cer să ia o decizie care să permită vânzarea de produse din tutun fabricate conform vechii legislaţii până la epuizarea stocurilor actuale.
Solicitarea este motivată de pierderile prea mari pe care le-ar înregistra patronii de magazine dacă stocurile nu mai pot fi vândute, potrivit Economica.net.
Legii 201/2016 prevede că doar până la 20 mai 2017 mai este permisă vânzarea de produse din tutun fabricate şi etichetate în conformitate cu prevederile anterioare, din Legea 349/2002.
"Ca efect al legii, după această dată nu vor mai putea fi vândute produsele fabricate conform legislaţiei anterioare, deşi au fost puse pe piaţă în mod legal şi se află în circuitul comercial. Potrivit Directivei 40/2014, epuizarea stocurilor ar fi trebuit să se facă într-un an de zile, dar întârzierea transpunerii acesteia în legislaţia naţională (prin Legea 201 din noiembrie 2016) a redus perioada la numai şase luni", arată un comunicat al asociaţiei, transmis vineri.
Potrivit asociaţiei, peste 75.000 de magazine din România vând în prezent ţigări şi au stocuri importante de produse din tutun fabricate înainte de data intrării in vigoare a legii, care nu mai pot fi vândute până la 20 mai 2017.
"Aceste produse au fost achiziţionate de către comercianţi în mod legal şi nu mai pot fi returnate. De asemenea, nici nu vor putea fi distruse fără cheltuieli suplimentare din partea comercianţilor", susţine asociaţia micilor comercianţi.
În cazul în care producătorii ar accepta returnarea produselor, procesul ar presupune o sarcină administrativă suplimentară, care ar îngreuna activitatea comercianţilor, afirmă reprezentanţii acestora.
"Pierderile pe care le vom înregistra vor fi semnificative, atât de ordin financiar, cât şi administrativ, afectând buna funcţionare a activităţii membrilor noştri", mai arată asociaţia
Noi reguli referitoare la producţia, distribuţia şi consumul de ţigarete. Din 20 mai, pachetele de ţigări trebuie să arate altfel, să „sperie” şi mai mult fumătorii în legătură cu riscurile care însoţesc acest obicei. O serie de ingrediente şi arome vor fi interzise, astfel încât sortimente întregi vor dispărea de pe piaţă.
Autorităţile europene au trasat statelor membre UE noi linii directoare pentru transpunerea lor în legislaţia naţională. Directiva 2014/40/UE are în vedere creşterea gradului de informare a populaţiei cu privire la riscurile pe care le presupune fumatul, eliminarea informaţiilor şi imaginilor de pe pachete care induc în eroare consumatorii şi uniformizarea modului de prezentare a produselor din tutun.
Astfel, din 20 mai, pachetele de ţigarete vor conţine imagini color mai mari, care să arate consumatorilor ce afecţiuni sunt asociate fumatului.
De asemenea, avertismentele de sănătate vor ocupa şi ele mai mult spaţiu, în timp ce numele produsului, brandul, va ocupa mai puţin spaţiu. Specialiştii au stabilit că indicarea nivelului de gudron, nicotină şi monoxid de carbon este înşelătoare, motiv pentru care aceste informaţii vor dispărea de pe lateralele pachetelor.