Stenograme șocante din ancheta de la Spitalul Pantelimon: „Toți sunt la muncă, șefii, să mușamalizeze foile, ce să ancheteze?”

Data actualizării: Data publicării:
pacient intr-un pat de spital
Foto: GettyImages

Ies la iveală noi detalii cutremurătoare despre modul în care acționau cele două doctorițe arestate de la Spitalul Pantelimon. Într-un paragraf din stenogramele obținute de jurnaliștii Digi24, asistentele amintesc despre un salon care este complet gol, iar apoi spun că, cel mai probabil, medicii nu au mai administrat noradrenalina trecută în foaia de observație. Țintele doctorițelor ar fi fost cei care trezeau cele mai puține suspiciuni - persoanele în vârstă.

Într-un paragraf din referatul procurorilor prezentat instanței pentru arestarea celor două doctorițe, medicii vorbesc chiar și despre perioade în care unele saloane erau complet goale. Într-una dintre discuții o doctoriță îi spune alteia că s-a eliberat un salon pentru că au murit toți pacienții. Când este întrebată cum a fost posibil, aceasta spune că, cel mai probabil, cele două cadre medicale care au fost arestate, au oprit administrarea de noradrenalină.

medic 1: Vineri am făcut ședință și a venit aia și mi-a zis că gata, a început să facă curat în saloane, că s-a eliberat un salon. Și zic: Cum s-a eliberat un salon?
medic 2: Adică au murit toți, au murit toți pacienții. (neinteligibil) UPU, au venit alții.
medic 1: Păi cum naiba au murit ăia așa?
medic 2: Păi nu știm, că cică opresc (neinteligibil).
medic 1: Ce-au făcut?
medic 2: Mi-au zis asistentele că opresc suportul vasopresor.
medic 1: Noradrenalina.
medic 2: Da, o opresc, da!

În referat scrie că țintele doctorilor erau cei care trezeau cele mai puține suspiciuni, pacienții cu vârste de peste 80-90 de ani și cei care erau internați deja de mai multe zile în secția de terapie intensivă.

Ce spun procurorii

„Inculpata obișnuiește să reducă, cantitatea de noradrenalină administrată pacienților care sunt în vârstă (peste 80-90 de ani) și staționari, de o perioadă în medie de peste 60 de zile în secția ATI, ținuți în viață doar de aparate.”> sursa: referatul procurorilor

Procurorii prezintă inclusiv o discuție a asistentelor avută după ce a început ancheta. Acestea vorbesc despre o mușamalizare a situației, și spun că, cel mai probabil, dosarele pacienților vor fi corectate.

Discuția asistentelor despre mușamalizare

asistentă 1: Da' eu nu înțeleg, așa repede, nu am, nu înțeleg de ce așa repede pentru că sunt niște lucruri care se anchetează, se alea, și după te cheamă, adică nu..., ceva nu se pupă, de ce așa repede?
asistentă 2: Ce să ancheteze mă, că ăștia la noi deja, toți sunt la muncă, șefii, să mușamalizeze foile, ce să ancheteze?

Isabella Neagu - jurnalist Digi24: Procurorii spun că medicii se temeau de momentul în care rudele veneau în vizită și setau injectomatele la valoarea falsă de noradrenalină trecută în fișa pacientului, astfel încât, în momentul în care unul dintre aparținători ar fi avut cunoștințe medicale să nu își dea seama de valoarea mult prea mică.

Mai mult, în referatul procurorilor apare și o discuție dintre un medic și o persoană ce pare că îi este apropiată și îi mărturisește că inclusiv cei din conducerea spitalului știau despre practicile colegilor, dar nu au vrut să vorbească despre asta, nici măcar după începerea anchetei.

medic: Asta e. Eu n-am făcut nimic, asta e, ce naiba să fac, eu n-am făcut decât să-mi fac datoria, să anunț, ce să fac.
interlocutor: Să fii calmă.
medic: Da. O să fiu, eu n-am, n-am făcut nimic, nu....
interlocutor: Păi da.
medic: Ce am făcut eu? N-am făcut nimic, frate, doar trebuia să anunț, că asta era datoria, că boul ăla nu voia să anunțe, n-a vrut, nici acum nu voia să anunțe.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un avion militar american s-a prăbușit cu patru bombe nucleare la bord, acum 56 de ani, în Groenlanda
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Carmen Iohannis în prima zi de școală. Ce designer a ales soția președintelui
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Orlando Bloom, transformare fizică grea pentru "The Cut". A trăit cu ton și castraveți pentru a slăbi, apoi...
Adevarul
Acțiunile teroriste ale Rusiei Sovietice pentru distrugerea României Mari. Planurile malefice ale...
Newsweek
Alertă de sănătate. Căpușele transmit un virus mortal care „se îngroapă în creierul” omului
Digi FM
"Se putea termina groaznic". Carmen Brumă, Mircea Badea și fiul lor, accident în Grecia, din cauza unei...
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Împerecherea unor elefanți, surprinsă de un fotograf. Momentul rar i-a fascinat pe internauți
Film Now
Cine a susținut-o pe Jennifer Lopez la premiera „Unstoppable”. Un apropiat a rupt tăcerea: „S-a bucurat să...
UTV
Selena Gomez a vorbit despre probleme de sanatate care o impiedica sa ramana insarcinata: „Din pacate, nu pot...