Au trecut mai mult trei ani de la Colectiv, tragedia care a dezvăluit că spitalele din România nu sunt locul potrivit pentru tratarea pacienţilor cu arsuri grave. Iar din acest punct de vedere, pare că timpul a trecut degeaba. Niciun spital din ţară nu s-a încumetat să preia cazul tânărului rănit în explozia urmată de un incendiu, produsă la Piatra Neamţ. Prin urmare, singura şansă de salvare a fost tot transferul în străinătate. Belgia a fost destinaţia aleasă de data aceasta - însă, spitalul de acolo şi-a dat acordul doar după ce a primit banii pentru tratament înainte.
Tânărul de 28 de ani a fost grav rănit în explozia produsă ieri într-un bloc din Piatra Neamţ. Cu arsuri de gradul trei pe trei sferturi din corp, el a fost dus mai întâi la Spitalul Judeţean, însă n-a rămas acolo prea mult timp.
Citiți și: Explozie într-un bloc din Piatra Neamț. Imagini dramatice cu o femeie la balcon
Cristina Atănăsoaie, directorul medical al Spitalului Judeţean Piatra Neamţ: „La noi, la spital în Piatra Neamţ nu putea rămâne în stare în care era. Asta era opinia medicului specialist.
Citiți și: UPDATE. Tânărul ars în proporţie de 70% în explozia de la Piatra Neamţ va pleca spre Belgia
Raed Arafat reacționează în cazul tânărului ars refuzat de trei spitale din București: Nu am știut de pacientul respectiv
Cu arsuri de o asemenea gravitate nu. Nu avem posibilitatea de a îngriji”.
Aşa că medicii au cerut ajutor la Bucureşti, însă veştile au fost cum nu se poate mai proaste - nu există locuri libere în secţiile pentru arşi, în niciun spital din Capitală, dar nici în vreun centru regional. Prin urmare, pacientul a fost transferat la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, pentru simplul fapt că dotările sunt ceva mai bune decât cele de la Piatra Neamţ, iar unitatea medicală e aproape.
Prof. dr. Diana Cimpoeşu - SMURD Iaşi: „A fost operat în cursul nopţii, se află în terapie intesivă, este intubal, ventilat mecanic. Starea lui este foarte, foarte critică, este fragil”.
Ioan Bârliba, manager la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi: „Fireşte că trebuie nişte condiţii speciale”.
O noapte şi aproape o zi s-a rugat ministrul Sănătăţii de funcţionarii din Guvern să trimită 15.000 de euro unui spital din Belgia care să preia cazul. Sorina Pintea spune că a fost nevoie ca România să plătească un avans din costul tratării pacientului, pentru că ţara noastră nu se bucură de încredere în străinătate, când vine vorba de plata îngrijirilor medicale.
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: „Sunt anumite ţări care cer plata în avans şi asta a fost un obstacol. Adică, în momentul în care medicii spuneau - Da, noi trebuia să avem plata făcută. A fost un impediment, au fost momente de nervozitate, de emoţie din partea mea pentru că după o noapte nedormită lucrurile nu sunt foarte simple, dar acum acest pacient e acolo”.
Avionul cu tânărul de 28 de ani la bord a decolat spre Belgia la mai mult de 24 de ore de la incendiu.
Bogdan Opriţa - şeful SMURD Bucureşti, la emisiunea „Imparţial”, din 30 octombrie 2018: „Lumea se aşteaptă în general la nişte modificări spectaculoase. Modificările acestea spectaculoase în percepţia unui om care a suferit o anumită experienţă, şi nu neapărat ca cea din Clubul Colectiv, un accident rutier, o intervenţie uzuală. Aceste modificări nu se pot produce”.
În toată România, sunt doar 11 locuri în spitale pentru tratarea pacienţilor care au suferit arsuri grave. Cinci la Spitalul de Arsuri din Bucureşti, două la Spitalul de Urgenţă Floreasca, alte două la Spitalul Bagdasar Arseni şi două la Spitalul Judeţean Timişoara, doar că acolo aparatura existentă e încă nefuncţională. Cu aproape 19 milioane de locuitori, România ar trebui să aibă cel puţin 30 de paturi pentru cazurile grave.