Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, la Digi24, că nu există un registru al pacienților bolnavi de cancer în România, în acest moment, dar există o evidență a acestora. De asemenea, Sorina Pintea a declarat că miercuri va fi deschis primul centru finanţat cu bani de la Banca Mondială pentru bolnavii de cancer.
„Nu există în acest moment un registru al pacienților bolnavi de cancer. Ministerul Sănătății, anul trecut, a depus o cerere de finanțare pentru a accesa bani euro, pentru a crea 108 noi registre de boală, dar există program național de oncologie, în care orice bolnav nou depistat și care are acces la tratament e înregistrat. Avem o evidență a acestora. Pentru că există medicamente noi introduse în ultimii 2 ani, am introdus 32 de molecule pentru bolnavii de cancer. Anul trecut, pentru mai multe patologii. A fost reluat programul Băncii Mondiale, care era blocat, în privința dotării de echipamente de radioterapie și pot să va spun că mâine vom deschide oficial, și vor avea acces și pacienții, în primul centru finanțat cu banii Băncii Mondiale. Acest centru e la Baia Mare.
În acest an, se vor deschide și celelalte 4 centre, pentru care contractele s-au semnat în noiembrie 2017. Am demarat programe de screening, concomitent cu crearea acestui registru, program care sunt deja în implementare. E adevărat că se fac pași, nu sunt suficienți, dar nu putem face într-un an ce nu s-a făcut în ultimii 30. Sunt molecule noi introduse, există programe pentru dotare cu aparatură, vorbeam de bugetul de investiții al MS, se fac eforturi și nu în ultimul ceas, poate în ultimul ceas dintr-un anumit punct de vedere, dar insist, nu putem face într-un an ce nu s-a făcut în 30”, explică Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
Legat de accesul pacienților la programul de screening, ministrul Sănătății a informat că programul cel mai avansat de screening este pentru cancerul de col uterin, program pentru care au fost investite 5 milioane de euro.
„Cel mai avansat e programul de screening pentru cancerul de col uterin. Un proiect de 5 milioane de euro, s-au achiziționat deja echipamentele necesare utilizării în teritoriu, se vor deplasa specialiștii în teritoriu și vor face acest screening. Există dotare deja în 8 centre din România cu aceste mașini, centrele universitare. Ele merg în teren la solicitare și la un programul stabilit. Avem în implementare un proiect pilot de screening pentru cancerul de sân. Tot 5 milioane de euro. Aici, implementăm efectiva doar în zona Clujului. Avem un proiect de dezvoltare și planificare a inițierii pilotului de screening pe cancerul colorectal. Aici, baza de implementare efectivă încă nu a început, va începe în mai”, declară Sorina Pintea.
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea