Mii de sindicaliști din sănătate s-au pregătit pentru greva generală de pe 31 octombrie

Data actualizării: Data publicării:
Agerpres greva sanatate bucuresti
Foto: Agerpres

A fost grevă de avertisment, miercuri dimineață, în sistemul sanitar. Timp de două ore, în intervalul 8.00-10.00, mii de medici au protestat față de diferențele salariale din sistemul de sănătate și au amenințat că va urma o grevă generală. Sindicaliștii au anunțat deja că au strâns suficiente semnături pentru a intra în grevă generală la data de 31 octombrie dacă revendicările lor nu sunt rezolvate de Ministerul Sănătății.

Agerpres greva sanatate bucuresti
Foto: Agerpres

„Vrem să fim corect plătiţi, nu să ne umiliţi”

Timp de două ore, în intervalul 8.00-10.00, au fost asigurate doar urgenţele în spitale, în condițiile în care două treimi din personalul din spitale a fost în grevă, relatează News.ro.

În judeţul Galaţi, miercuri dimineață, timp de două ore medicii au fost în grevă. De asemenea, peste 50% dintre salariaţii din sistemul de sănătate şi de asistenţă socială, respectiv aproximativ 1.700 de persoane, au semnat pentru susţinerea acţuinilor de protest demarate de Sanitas.

„Greva de avertisment a însemnat întreruperea activităţii două ore cu asigurarea urgenţelor. S-a desfăşurat în toate unităţile unităţile medicale şi de asistenţă socială din judetul Galaţi. Spre exemplu, la Spitalul din Târgu Bujor oamenii au ieşit pe scările unităţii, în alte locuri oamenii au stat pe holurile unităţii. Nu a fost obligatoriu ca oamenii să se adune în curtea unităţilor, pentru că este o grevă de avertisment, astfel încât să nu fie înteruptă activitate de asigurare a urgenţelor. Dacă ajungem la greva generală atunci va exista obligativitatea ca la intrarea în unităţi să fie pichete”, a declarat, miercuri, liderul Sanitas Galaţi, Paraschis Sălăvăstru.

De asemenea, aproape 3.000 de cadre medicale afiliate Sindicatului „Sanitas” Constanţa au fost în grevă de avertisment.

Aproximativ 100 de persoane s-au strâns, miercuri dimineaţă, în faţa biroului „Sanitas” de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, purtând banderole albe pe care scria „Grevă” şi scandând „Unitate”.

De asemenea, protestatarii au avut mai multe pancarte pe care scria: „Câte şcoli să mai urmăm ca să ne echivalăm”, „Vrem să fim corect plătiţi, nu să ne umiliţi”, „Suntem respectaţi afară, vrem acelaşi lucru şi în ţară”, „Sporuri din antichitate, taxe actualizate”.

Preşedintele Sindicatului „Sanitas” Constanţa, Nicolae Manea, a declarat că la această grevă de avertisment participă 2.920 de persoane din cei 3.650 de membri din judeţ. El a precizat că pacienţii nu au avut de suferit în urma acţiunii.

„Au fost asigurate urgenţele, o treime din cadrele medicale au rămas pe secţie, sub nicio formă nu vrem să sufere pacienţii, pe adeziuni au semnat inclusiv pacienţii şi îi respectăm. Pănă la urmă tot ceea ce cerem este în primul rând în beneficiul pacienţilor”, a afirmat Nicolae Manea.

De asemenea, Peste 3.000 de cadre medicale de la 20 de spitale din municipiul Cluj-Napoca, afiliate Sindicatului „Sanitas”, au participat la grevă.

Sindicaliștii, nemulțumiți că la grevă nu au participat și medicii

Acţiuni similare au fost organizate şi în spitale din Buzău, Focşani, Vaslui, Timişoara, Alba Iulia, Arad şi Braşov la care au participat sute de asistenţi medicali, scandând: „Vrem salarii” şi „Vrem să fim respectaţi”.

Sindicaliştii au fost nemulţumiţi că niciun medic nu a participat la acţiune, pentru că, susţin ei, „rezolvându-se problema gărzilor medicilor, aceştia şi-au urcat un sac în căruţă şi au rămas ceilalţi acum”.

„Toate categoriile de personal au ieşit în stradă. Medicii nu sunt aici, nu văd niciun doctor, pentru că rezolvându-se problema gărzilor medicilor şi-au urcat un sac în căruţă şi au rămas ceilalţi acum. Asta-i politica în România, dă la unul ca să îl ridici pe celălat împotriva lui”, a spus Licius Cârstea, liderul sindicatului „Sanitas” din Timiș. 

Aproximativ 2.000 de cadre medicale din Harghita au întrerupt activitatea, nemulţumite de diferenţele salariale din sănătate. Toţi protestatarii au purtat banderole albe, iar protestul a început cu câte o şedinţă cu membrii „Sanitas” din fiecare unitate spitalicească sau de asistenţă socială.

Liderul Sindicatului „Sanitas” Harghita, Nyulas Emma, a declarat pentru News.ro că aproximativ 2.000 de sindicalişti de la toate spitalele din judeţ, precum şi de la două unităţi de asistenţă socială din localitatea Frumoasa şi una din Gheorgheni şi-au întrerupt activitatea, fiind asigurate doar urgenţele cu o treime din personalul de pe secţii.

„Cu Ordonanţa  20 (OUG 20/2016 – n.r.), diferenţa de salariu este de 700 de lei în favoarea unui asistent care lucrează într-un spital clinic, cum este Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, faţă de cei care lucrează cu aceeaşi încadrare în spitalele municipale. În plus, pentru cei care lucrează în asistenţa sociale nu s-a mărit deloc salariul, pentru ei dl. ministru Pâslaru a spus că nu mai sunt fonduri, cu toate că acolo asistenţii lucrează pe salariul minim brut pe econimie, de 1250 de lei. Diferenţa este la fel de mare, de până la 700 de lei şi pentru asistenţii din medicina şcolară”, a spus Nyulas Emma.

Protestului asistenţilor şi personalului TESA nu a perturbat activitatea în spitalele din Harghita.

Şi aproximativ 250 de asistenţi medicali, infirmieri şi personal TESA de la unităţi medicale din judeţul Vrancea au protestat în curtea Spitalului Judeţean „Sfântul Pantelimon” din Focşani, între orele 9.00 şi 11.00.

Protestul a fost însoţit de muzică - melodii precum „Banii vorbesc” şi „România trezeşte-te!” -, iar oamenii au scandat lozinci prin care cereau să le fie respectată profesia şi au fluierat.

„Vrem echitate salarială, vrem să nu mai fie această lipsă de respect, vrem demnitate, iar dacă nu ne vor fi soluţionate revendicările vom intra în grevă generală. Plini de respect pentru pacienţi, protestăm şi sperăm să nu se ajungă la grevă generală. Nu vrem ca oamenii să fie afectaţi, vrem doar ca meseria să ne fie respectată. Am protestat pe melodii motivaţionale pentru că aveam nevoie de ceva să putem rezista frigului, sub melodii cu mesaje foarte importante pe care sperăm să le audă şi să le înţeleagă cine trebuie”, a declarat vicepreşedintele „Sanitas” Vrancea, Cornelia Miron.

Aproximativ 30 de membri „Sanitas” de la Spitalul Judeţean Buzău au întrerupt şi ei lucrul timp de două ore, nemulţumiţi de inechităţile salariale din sistemul de sănătate.

Sindicaliştii s-au adunat în holul spitalului, purtând ecusoane pe care era scris „grevă”. 

Proteste au avut loc şi la Vaslui, unde zeci de asistente şi infirmiere de la Spitalul Judeţean au întrerupt activitatea, ieşind pe holurile unităţii medicale, nemulţumite de salarizare şi de modul de calculare a sporurilor, a suprasolicitării la locul de muncă şi a lipsei dotărilor secţiilor.

„Sporurile sunt foarte mici şi total neechitabile faţă de activitatea prestată. La Secţia de Chirurgie, de exemplu, vin toate categoriile de pacienţi, şi cu SIDA, şi bolnavi psihic, iar sporul acordat este de 15%, la fel ca la alte secţii unde nu au niciun grad de periculozitate. De asemenea, ne confruntăm cu o criză acută de personal. Imaginaţi-vă că, pe schimburile II şi III, suntem două asistente şi o infirmieră pe toată secţia, la 60 de bolnavi. Nu mai spunem că echipamentul îl cumpărăm din banii noştri, deşi ar trebui oferit de către spital”, a declarat, miercuri, pentru News.ro Liliana Galan, asistent medical principal la Secţia de Chirurgie a SJU Vaslui.

Liderul Filialei Vaslui a Sindicatului „Sanitas”, Daniela Clătinici, a precizat că nu au existat incidente pe perioada desfăşurării protestului, activitatea reintrând în normal după ora 10.00, când greviştii au revenit în secţii.   

Grevă de avertisment și în București

Personalul medical de la mai multe spitale din Capitală s-a alăturat grevei de avertisment. Două treimi din angajații spitalelor nu au au lucrat, miercuri, între 08.00 și 10.00 dimineața. De asemenea, la Spitalul Floreasca nu s-au făcut internări decât în situații de urgență.

Revendicările sindicaliștilor

Sindicaliștii au vrut să tragă astfel încă un semnal de alarmă cu privire la situaţia salarizării din sistem. Dacă revendicările nu vor fi soluţionate, pe 31 octombrie se va face grevă generală.

Federația „Sanitas” a precizat că a strâns 86.700 de semnături, mult peste cele 50.000 necesare, pentru a intra în grevă generală.

Sindicaliștii din Sănătate solicită autorităților statului:

  • emiterea de urgență a modificărilor Ordinului Ministrului Sănătății 870/2004, în vederea corelării cu OUG 20/2016
  • identificarea soluțiilor reale de motivare a medicilor care urmează să acopere normele de muncă vacante, generate de vidul de specialiști pe diverse specialități medicale, chirurgicale sau de urgență,
  • crearea unui cadru legal pentru admiterea în învățământul superior a asistenților medicali cu studii medii și vechime în specialitate, în vederea parcurgerii unor programe de formare unice, la nivel național și, totodată, pentru respectarea standardelor și curriculelor europene de formare a personalului medical cu studii superioare,
  • o salarizare unitară a personalului medical, în orice sector de activitate în care se asigură act medical,
  • o salarizare corespunzătoare a personalului TESA și a funcționarilor publici din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică, în concordanță cu salarizarea din sectorul de activitate Sănătate

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...