Românii sunt mari consumatori de zahăr, arată statisticile. Media naţională este de 30 de kilograme pe an, de două ori mai mare decât cea din Uniunea Europeană. O explicaţie ar fi aceea că oamenii nu citesc etichetele produselor pe care le cumpără. Dacă ar face-o, ar afla că aproape orice aliment procesat conţine adaos de zahăr.
Înainte să cumperi un produs trebuie să citeşti eticheta, spun specialiştii. Un sfat pe care nu-l respectă însă toţi românii.
„Ingredientele sunt obligatorii prin lege să fie în ordine descrescătoare, vrem să luăm o băutură carbogazoasă și vedem că primul ingredient e zahărul, trebuie să fim conștienți că e cea mai mare în produsul respectiv”, spune Sorin Mierlea, de la Asociația pentru Protecția Consumatorului.
„Da, la unele produse (mă uit), nu la toate. Dar la majoritatea mă uit. La pâine nu mă uit, dar la un salam, la un pateu te uiți”, spune un tânăr.
„De obicei, când nu mă uit, deja cumpăr acele produse de mult timp și știu ce conțin”, spune un alt tânăr despre obiceiurile sale de cumpărător.
Medicii spun că o persoană care face mişcare ar trebui să consume cam 20 grame de zahăr adăugat pe zi.
La un simplu calcul, constatăm că cei mai mulţi dintre români depăşesc limita.
„Nu cumpăr zahăr și nu mănânc zahăr, pentru că mâncăm prea multe dulciuri și avem o viață care nu mai e activă și zahărul acela devine grăsime”, explică o doamnă.
„Consumul în exces de zahăr și orice zaharuri, cum ar fi și glucoza din fructe, duce la boli metabolice și obezitate. Asta înseamnă diabet, hipertensiune, boli vasculare, sindrom metabolic, obezitate și multe altele. Pe lângă asta, vorbim de aspectul exterior. Este foarte important dacă facem mișcare, pentru că zaharurile, carbohidrații, reprezintă principala sursă de energie. Totodată, zahărul este cel care rupe fibra de colagen și elastina din structura pielii. Sfătuiesc pacienții mei să consume stevia sau xilitolul. Studiile științifice au arătat că sunt singurele produse sigure pentru consumul pe termen lung”, spune nutriționistul Florin Ioan Bălănică.
România se află pe primul loc în Europa la consumul de zahăr, cu 30 de kilograme anual pe cap de locuitor. Cifra este de două ori mai mare decât media europenă.
Consumul zilnic de zahăr recomandat: 20 g
Lapte 200 ml - 10 g carbohidrați (glucide/zaharuri)
Pâine 10 felii - 50 g
Suc natural 500 ml - 50 g
România - Consum zahăr: 30 kg/locuitor
Media europeană - Consum zahăr: 16 kg/locuitor.
Citiți și:
Zahărul îmbătrânește. Cu ce poate fi înlocuit
Studiu. Efectul zahărului asupra tumorilor canceroase
Ucigașul perfid din alimente
TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE. Zahărul, noul tutun