Profesorul Alexandru Rafila acuză că ministrul demis al sănătății, Vlad Voiculescu, a încercat să preia controlul politic asupra Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), după ce specialiștii de aici nu au fost de acord cu unele poziții ale Ministerului Sănătății și nici cu indicatorii pentru carantinare propuși de secretarul de stat Andreea Moldovan - și ea demisă - în ordinul care, între timp, a și fost revocat.
Ordinul semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan, de la care a izbucnit scandalul ce a dus la demiterea sa și a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, introducea noi criterii pentru carantinarea localităților, respectiv nivelul de testare pentru COVID, rata de incidență și de gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI. Documentul propunea un punctaj pe baza unei grile.
„Înțeleg perfect ce vrea să spună acest ordin. Trebuie să vă spun o mică poveste din spatele acestui ordin. El a fost discutat mai pe larg în data de 23 martie cu colegii de la Institutul Național de Sănătate Publică. Acești indicatori nu au fost agreați de colegii de la INSP, pentru că nu pot fi calculați”, a declarat, miercuri seara, la Digi24, medicul Alexandru Rafila, în opinia căruia ignorarea opiniei INSP „nu este un lucru corect”.
„De exemplu, la proporția de cazuri pozitive dintr-o anumită localitate - nu se poate calcula acest lucru, pentru simplul motiv că acele teste care sunt negative nu se alocă nici măcar județului, cu atât mai puțin localității, deci e clar că nu se puteau calcula acești indicatori. Trecerea, acordarea acelui punctaj care te ducea în zona de carantină, era prea bruscă. Adică vă dau un exemplu: un grad de pozitivitate de 9,9 era cotat cu 0, un grad de pozitivitate de 10,1 era cotat cu maximum, cu 10 puncte. Or, o astfel de abordare este o abordare care generează foarte multe situații - presiune nu numai pe sistemul de sănătate, dar duce la blocarea activităților economice și sociale”, a arătat Alexandru Rafila.
În plus, profesorul Rafila acuză că acest ordin ar fi fost elaborat în mod neprofesionist, de „consilieri ai dlui ministru care nici măcar nu sunt medici specialiști. Dânsul avea acolo 2-3 medici, care sunt prezenți pe la posturi de televiziune, unii dintre ei nu au nicio specialitate medicală, sunt mai degrabă autodidacți”, a afirmat Alexandru Rafila.
Comitetul tehnico-științific al CNSU nu are competență să judece un astfel de ordin
Deputatul PSD pune la îndoială și declarația Andreei Moldovan potrivit căreia ordinul ar fi fost agreat în Comitetul tehnico-științific al CNSU. În plus, acest comitet nu are un rol decizional, a precizat Rafila.
„Din punctul meu de vedere, nu era un ordin de publicat, cu atât mai mult cu cât ceea ce a spus dna dr. Moldovan, că el a fost agreat în Comitetul tehnico-științific al CNSU (Comitetul Național pentru Situații de Urgență - n.r.), este un lucru de care eu mă îndoiesc și, mai mult, acest Comitet tehnico-științific nu are niciun rol decizional, cum spunea doamna dr. Moldovan, are un rol pur consultativ. Acolo sunt foarte multe persoane, sunt militari de la ISU, de la aeroporturi ș.a.m.d., care nu au niciun fel de competență ca să judece un astfel de ordin, ci instituțiile calificate, nu diverse comitete. În mod normal, el trebuia să fie validat de o structură de sănătate publică calificată, iar ulterior să fie prezentat”, a punctat Alexandru Rafila.
„Tărășenia are o continuare”
Profesorul Rafila a sfârșit prin a face acuzații și mai grave: ministrul demis Vlad Voiculescu ar fi încercat să-și impună un consilier la INSP, modificând condițiile unui concurs, pentru a putea prelua controlul politic al instituției, după ce INSP nu a fost de acord cu mai multe decizii ale Ministerului Sănătății.
„Tărășenia asta are și o continuare sau ar fi avut și o continuare, pentru că după ce colegii de la INSP au avut obiecții referitoare și la acest ordin, și la alte poziții ale Ministerului Sănătății - obiecții profesionale, repet, nu obiecții subiective - s-a încercat politizarea INSP. Dl.ministru a schimbat și pot să vă pun la dispoziție documentele semnate de dl. ministru mai multe ordine prin care a modificat condițiile de concurs, încât unul dintre consilierii lui să poată să ocupe această poziție. A anulat comisia de concurs, a modificat și condițiile legate de organizarea concursului, în scopul de a genera un control asupra INSP, care era un control politic, nu era vorba de un control profesional”, a afirmat la Digi24 profesorul Alexandru Rafila.
Editor : Luana Pavaluca