Istoricul barocamerei de la Floreasca, cumpărată pentru terapii antiîmbătrânire
Informaţii incredibile despre banii cheltuiţi pe dotarea secţiei noi de la Spitalul Floreasca, destinată bolnavilor cu arsuri grave. Ministrul Sănătăţii spune că barocamera pe care a fost cheltuită suma de 3,4 milioane de lei nu poate fi folosită pentru tratarea arsurilor, ci pentru tratamente antiîmbătrânire.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: „Barocamera nu poate fi folosită pentru tratamentul marilor arşi. Nu cred că a fost niciodată scopul. Barocamera poate fi folosită, înţeleg pentru tratamente antiaging sau alte lucuri.”
Este anunţul-şoc al ministrului Sănătăţii. Timp de şase ani, niciunul dintre predecesorii săi nu a semnalat problema, deşi cu toţii au anunţat că unitatea de la Floreasca va avea o cameră hiperbară destinată pacienţilor cu arsuri. S-a descoperit însă că barocamera e doar un dispozitiv medical ce poate fi folosit pentru tonifiere şi cel mult pentru tratarea unor arsuri uşoare. A costat aproape 3 milioane şi jumătate de lei şi a fost cumpărată cu aprobarea mai marilor din sănătate de la acea vreme. Vlad Voiculescu a precizat că a aflat aceste informații de la personalul medical de la Floreasca.
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: „Dacă mă întrebaţi cum s-a făcut analiza atunci, nu ştiu. Sunt mulţi ani de atunci.”
Barocamera face parte din unitatea de îngrijire a pacienţilor cu arsuri grave de la Floreasca, secţie cu nesfârşite probleme.
„Barocamera este în Floreasca, în apropierea secției de mari arși, încercăm să eliberăm spaţiul în acest moment, să o mutăm într-un loc unde nu ne încurcă”, a adăugat ministrul Sănătăţii.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Unitatea de îngrijire a arşilor grav de la Spitalul Floreasca a fost inaugurată de 3 ori în 6 ani. Deschisă prima oară în 2010 după o investiţie de 9 milioane de euro, secţia a rămas nefuncţională din lipsa personalului medical. O altă inaugurare ratată a fost în aprilie 2015 pentru ca o a treia să ducă la demiterea conducerii spitalului.
După cea de-a treia inaugurare, Ministrul Sănătăţii a mers în vizită la Clinica pentru pacienţii cu arsuri grave. Nu a găsit pe nimeni la serviciu.
Patriciu Achimaş-Cadariu: „Este absolut revoltător faptul că nici în acest moment, dacă Doamne fereşte, se întâmlă o nenorocire în Bucureşti sau în ţară, acest bloc nu funcţionează la întreaga lui capacitate. Personalul nu era la serviciu. L-am demis pe managerul instituţiei.”
La a treia inaugurare a clinicii, profesorul Ioan Lascăr a explicat cum va funcţiona unitatea.
Prof. dr. Ioan Lascăr: „Unitatea este în permanenţă pe stand-by şi în momentul în care astfel de pacienţi vor apărea, evident că pacienţii vor putea beneficia de tot.”
Construcţia Unităţii pentru pacienţii cu arsuri grave a început în anul 2000 şi a durat opt ani. Abia în 2010 a fost montată instalaţia specială care asigură aer steril. A mai fost nevoie de 6 ani pentru a cumpăra aparatura şi mobilierul medical. Tot atunci s-a prevăzut specializarea personalului medical. Abia în aprilie anul trecut, clinica a fost terminată şi inagurată de ministrul de atunci al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Pe 30 octombrie 2015, când sute de tineri au fost răniţi în incendiul din Clubul Colectiv, supriză! La Clinica modernă de la Floreasca nu putea fi internat niciunul. Nu erau nici medici, nici asistente, nici mediu steril.
Efortul de construcţie şi dotare a clinicii a durat 16 ani şi a costat 9 milioane de euro. Bani de la Primăria Sectorului 1, Ministerul Sănătăţii şi Banca Mondială. Finanţatorii ştiu că au plătit pentru 6 saloane individuale, o sală de operaţii, una de oxigenoterapie hiperbară, instalaţie de aer steril şi cameră de baie specială. Dar până acum, niciun pacient nu a fost internat şi tratat integral aici. În această clinică ar urma să fie trataţi răniţi cu arsuri grave, pe cel puţin 25% din suprafaţa corpului.
În luna mai, Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a sesizat Parchetul în cazul Unităţii de Îngrijire a Pacienţilor Arşi Grav de la Floreasca. Asta după ce inspectorii guvernamentali au descoperit că barocamera nu era funcţională, deşi exista un proces verbal de instalare şi punere în funcţiune. Mai mult, la jumătatea lunii iulie cazul a fost preluat de DNA.
RISE Project: Barocamera - scumpă, ineficientă și inutilă
O investigație RISE Project arăta că barocamera de la secția de arși a Spitalului Floreasca a fost cumpărată printr-o firmă românească, Gemedica SRL, patronată de Aurel Galea, partenerul de afaceri și prietenul de familie al lui Sorin Oprescu. Suma cu care a fost achiziționată, 620.000 de euro, este de două-trei ori mai mare decât prețul cerut de alți furnizori.
La fel de grav este și faptul că mai mulți specialiști contactați de RISE Project spun că acest tip de barocameră este cel mai rudimentar și ar fi chiar periculoasă tratarea marilor arși cu acest instrument.
Erika Parmentier, specialist în medicină hiperbară, Lille: „Barocamerele monoloc sunt de concepție veche și periculoase. Nu sunt recomandate din cauză că pacienții nu pot fi însoțiți în timpul terapiei, deci au parte de un nivel mai scăzut de monitorizare”.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News