Ponderas Academic Hospital, singurul spital cu un Robot MAKO, pentru intervenții ortopedice de protezare a șoldului și genunchiului

Data actualizării: Data publicării:
New Project (1) Articol sustinut de Regina Maria

Interviu cu Dr. Vlad Predescu, Chirurg de Excelență în Chirurgia Ortopedică, PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL

PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL, parte a Rețelei de sănătate REGINA MARIA, anunță o premieră medicală - echiparea cu primul Robot MAKO din Europa Centrală și de Est, cu ajutorul căruia se implantează protezele de genunchi și de șold. Robotul MAKO oferă fiecărui pacient o experiență chirurgicală personalizată, în funcție de nevoile sale individuale și de anatomia proprie:

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ponderas Academic Hospital este singurul spital privat din România care dispune de 6 centre de excelență, astfel că dotarea acestuia cu Robotul Mako ridică standardele chirurgicale ale Centrului de Excelență în chirurgia ortopedică.

“Suntem încântați să aducem, în premieră pentru România, dar și în această parte a Europei, o tehnologie robotizată extrem de avansată, care ne va ajuta să oferim, în continuare, servicii medicale la cele mai înalte standarde internationale. Ținând cont de evoluția pandemiei cu coronavirus, am luat măsuri de siguranță excepționale în întregul spital pentru asigurarea serviciilor medicale în siguranță, dar și pentru protejarea pacienților și a personalului medical. Printre aceste măsuri se află testarea tuturor pacienților internați în spital și testarea periodică a întregului personal medical, precum și implementarea unor reguli, protocoale și circuite riguroase. “, a declarat Prof. Asoc. Dr. Cătălin Copăescu, Medic Primar Chirurgie Generală, Director Medical PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL.

Dr. Vlad Predescu, medic primar Ortopedie şi Traumatologie si Doctor în Ştiinţe Medicale, Coordonatorul Secției de Ortopedie și Traumatologie sportivă din Ponderas Academic Hospital, ne povestește mai multe despre această inovație:

Cum funcționează Robotul Mako și care sunt inovațiile medicale cu care acesta vine?

Inovațiile medicale cu care Robotul Mako vine sunt multiple. În primul rând, aș spune că dispune de o acuratețe și precizie deosebite a gesturilor chirurgicale, în timpul intervenției de protezare. Studiile au arătat erori mai mici de 0,2mm în efectuarea secțiunilor osoase, față de instrumentarea manuală unde acestea pt fi de până la 2-3mm. În al doilea rând, a perfecționat planning-ul chirurgical extrem de performant din implantarea personalizată a protezei de genunchi care este folosit pe scară largă în lume, iar de aproximativ 6 ani și în Ponderas Academic Hospital. Perfecționarea se reflectă prin faptul că imaginile statice preoperatorii pot fi verificate intra operator și supuse unor mici ajustări, în funcție de tensiunea ligamentară. Cheia operației de protezare în acest moment este considerată a fi refacerea corectă a tensiunii ligamentare protetice, tensiune care este apreciată prin experiența chirurgului ori, în acest caz, prin senzorii robotului.

Etapele în funcționarea Robotului Mako sunt următoarele:

  • Se realizează un exament CT pentru întreg membrul pelvin, pe baza căruia se reconstruiește modelul virtual 3D al articulației ce urmează a fi protezată.

  • Urmează analiza tridimensională a anatomiei pacientului și poziționarea protezei în funcție de aceasta.

  • Intraoperator urmează verificarea și validarea planului anterior realizat.

  • Execuția intervenției este făcută simultan de către robot și chirurg, practic robotul îmbunătățește abilitățile chirurgului de a face secțiuni osoase, oferindu-i acestuia o precizie maximă și evitând astfel erorile umanea. Manevrarea brațului robotic este făcută tot de către chirurg, astfel încât în timul intervenției chirurgicale controlul este deținut în permanență de medic.

În cazul implantării protezei de șold, prezența robotului îi permite chirurgului să evite orice inegalitate de membre pelvine postoperatorie, care poate apărea la sfârșitul protezării sau o poziționare suboptimală a implantului care să ducă la luxația protezei.

Care sunt cei mai potriviți candidați pentru intervențiile realizate cu ajutorul Robotului Mako?

Candidații potriviți sunt, de fapt, toți pacienții care suferă de artroză în stadiu avansat la nivelul genunchiului și șoldului și au indicație de protezare. Astfel, pacienții care suferă de gonartroză sau coxartroză în ultimul stadiu și nu mai au cartilaj articular sunt principalii beneficiary ai unei endo proteze articulare. Aceasta are ca scop refacerea mobilității și stabilității articulare, reducând astfel mișcarea cât mai naturală a acesteia.

Care sunt riscurile unei astfel de intervenții chirurgicale?

Riscurile unei astfel de intervenții sunt similar cu cele ale intervențiilor de protezare manuală. Nu putem vorbi despre riscuri suplimentare. Dintre riscurile generale ale protezării, aș aminti riscul infecțios, motiv pentru care protezarea trebuie efectuată în clinici care respectă cele mai înalte standarde de calitate. Pe de altă parte, implantarea robotică face ca articulația protezată să se simtă mai naturală, ceea ce înseamnă o mobilitate mai mare și dureri postoperatorii mai mici. În același timp, prezența robotului diminuează foarte mult riscul inegalității de membre, care poate apărea la protezarea șoldului.

Există posibilele efecte negative în timp operației cu Robotul Mako?

Efecte negative nu există. Putem să vorbim doar de prelungirea actului chirurgicală cu aproximativ 30 de minute, în comparație cu implantarea manuală.

Cât durează internarea și recuperarea în urma operației?

Prin combinarea tehnicilor minim invazive și implantarea personalizată robotică, internarea durează 4 zile, însă deseori pacienții sunt externați după 3 zile. Recuperarea este rapidă, iar pacienții încep să meargă cu cadrul ziua următoare intervenției. În funcție de gradul de atrofie musculară și de cât de mult au întârziat intervenția de protezare, recuperarea completă durează între 4 și 8 săptămâni, însă foarte important este cum pacienții simt articulația protezată în timpul vieții. Studiile au arătat că majoritatea pacienților au senzația, după o perioadă de timp, că articulația este naturală și nu există dureri reziduale.

Care a fost feedback-ul pe care l-ați primit de la pacienții pe care i-ați operat cu ajutorul Robotului Mako?

Feedback-ul primit a fost încurajator, mai ales că vorbim despre o tehnologie extrem de revoluționară și nouă în portofoliul nostru. Practic, robotul a devenit acceptat pe scară largă în Statele Unite în urmă cu numai 4 ani. Prin urmare, putem fi mândri că într-un timp atât de scurt le-am putut oferi pacienților din România accesul la o tehnologie de ultimă oră, înaintea multor țări din Europa Centrală și de Est. În felul acesta, pacienții care își doreau să plece din țară în căutarea acestei tehnici nu mai sunt nevoiți să facă acest lucru, pentru că acum au access la ea în țară.

Care este durata acestor implanturi?

În acest moment, articulația protezată corect, cu un implant de bună calitate, la un pacient care a resprectat indicațiile de recuperare, are o viață de 10 ani, în proporție de 98% și de 20 de ani, în proporție de 70%. Cu cât poziționarea implantului are mai puține erori, cu atât uzura acestuia este mai mica și se poate spera la o durată de viață mai mare, alinierea componentelor protetice reprezentând unul dintre factorii cheie care prelungesc durata de viață a protezelor.

Care sunt diferențele dintre o intervenție chirurgicală clasică de protezare a genunchiului și șoldului și o intervenție realizată cu ajutorul Robotului Mako?

Se poate spune că implantarea robotică duce la o precizie și o mai mare acuratețe a tranșelor osoase și la o articulație protezată mai naturală, pacientul având mai des senzația de șold sau genunci uitat“ la finalul perioadei de recuperare.

De ce aspecte trebuie să țină cont un pacient care are implant în zona genunchiului sau a șoldului?

Scopul nostru, al chirurgilor, este să refacem articulația distrusă de artroză și, în acest fel, să permitem pacientului protezat să se miște liber și să își desfășoare normal toate activitățile. Putem spune că mișcarea înseamnă într-adevăr viață și că un pacient care nu se mai poate deplasa are o calitate a vieții extrem de redusă, cu consecințe fizice și psihice greu de imaginat.

În general, pacientul protezat ar trebui să evite mișcările de impact, care pot duce la deteriorarea articulației, munca fizică intensă. Este recomandat să vină periodic la consultații, pentru depistarea semnelor precoce de uzură ale protezei, care pot necesita înlocuirea acesteia. Operațiile de înlocuire a protezei poartă numele de revizie și trebuiesc efectuate cât mai curând atunci când apar primele semne de uzură. Cu cât se întârzie mai mult această intervenție, cu atât este mai dificil de efectuat, iar degradarea capitalului osos este mai mare, ceea ce poate duce la mari dificultăți de reimplantare a noii proteze.

Ce le-ați recomanda pacienților pentru o recuperare eficientă după o astfel de intervenție?

În primul rând, să fie motivați și să își dorească să se opereze, pentru a avea o calitate mai bună a vieții. În al doilea rând, să nu întârzie foarte mult protezarea, pentru că atrofia musculară și pierderea mobilității articulației înainte de protezare sunt factori extrem de importanți pentru recuperarea imediată a articulației protezate. În cel de-al treilea rând, să se documenteze asupra exercițiilor necesare înainte de protezare și, eventual, să încerce să le efectueze pentru a le fi mai ușor în momentul în care sunt proaspăt operați.

Care sunt principalele avantaje ale faptului că lucrați într-un spital multidisciplinar cu 6 acreditări internaționale și cu o cameră de gardă care poate să preia cazuri de ortopedie 24/24?

Principalul avantaj pe care îmi doresc să îl menționez este siguranța pacienților care intră Ponderas Academic Hospital. Aceste acreditări nu sunt doar pe hârtie, ele au fost obținute în urma unui amplu proces de evaluare a spitalului de către Surgical Review Corporation (SRC) în care cu toții am demonstrate că respectăm standardele internaționale de siguranță, inclusive cele legate de experiența chirurgicală, doarece nu doar spitalul a fost cel evaluat, ci și chirurgii.

Iar când vorbim de pacientul ortopedic, de multe ori acesta nu are o singură afecțiune, iar prezența unei echipe multidisciplinare face diagnosticarea și tratarea mult mai facilă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...