O doctoriţă din Constanţa a renunţat la un contract bun în Germania atunci când a aflat că singurul aparat de radioterapie din oraşul ei natal s-a stricat. S-a întors în ţara pe care credea că a părăsit-o definitiv, de dragul bolnavilor de cancer, nevoiti să bată drumul la Bucureşti ca să facă terapie. Acum lucrează la o clinică particulară si speră că sistemul sanitar de stat se va face bine la un moment dat.
Aurelia Cora Gache îşi întâmpină pacienţii cu zâmbetul pe buze. Nu stă cu ochii pe ceas să vadă când s-a termină timpul alocat consultaţiei. Nu este doar medic, ci şi prieten pentru oamenii cu boli grave care intră în cabinetul ei.
„A fost extraordinar de drăguță, amabilă. Venisem cu puțină rezervă, dar dumneaei m-a făcut, cu zâmbetul care-l are, cu răbdarea, cu pregătire, așa, în domeniu, în această activitate, mi-a ridicat un moral, așa foarte mare”, mărturisește o pacientă.
Aurelia Cora Gache a terminat facultatea de medicină la Iași, s-a specializat în radioterapie și a lucrat la spitalul Județean de la Constanța. Viziunea asupra profesiei a căpătat-o însă abia în Germania.
„În Germania sunt stipulate toate cerințele, inclusiv cum trebuie să lămurești pacientul într-o anumită patologie. Sunt cerințe. Și acele cerințe sunt respectate. Pacientul pleacă lămurit din cabinetul medical”, spune Aurelia Cora Gache, medic primar radioterapie.
Aurelia Cora Gache a adus apoi în ţară metoda nemţească: pacientul este bine tratat dacă echipa medicală ce se ocupă de el colaborează foarte bine.
„O profesionistă desăvârșită, cu mulți ani de experiență, avem ce învăța de la dânsa”, afirmă Alexandru Ion, asistent de radioterapie.
Doctorul de la malul mării spune că sistemului medical din țara noastră îi lipsește legislația coerentă şi colaborarea dintre Ministerul Sănătății, Casa de Asigurări şi Colegiul Medicilor. Cora Gache este convinsă că şi la noi în ţară se face medicină de performanţă şi vrea să contribuie la asta.