Oamenii de știință au mai descoperit un efect periculos al consumului ridicat de sare

Data publicării:
sare pusa in mancare
Consumul ridicat de sare ar afecta imunitatea FOTO: Getty Images

Consumul de prea multă sare ne poate cauza probleme cu inima, acesta fiind un fapt cunoscut deja de toată lumea. Dar un nou studiu a stabilit un alt efect secundar care stârnește îngrijorare, mai ales în actualul context epidemiologic. Noi cercetări au descoperit că nivelul de sare pe care îl consumăm ne poate face mai vulnerabili la bolile cauzate de bacterii. Deci, sarea poate afecta și imunitatea.

Studiul, publicat în revista Circulation, completează niște cercetări din 2015, care au constatat că o cantităte mare de sare ajunsă în sânge afectează modul în care un anumit tip de celule albe reacționează atunci când detectează o celulă nesănătoasă. Însă atunci oamenii de știință „încă nu știau ce se întâmplă în celule”, a spus dr. Sabrina Geisberger de la Berlin Institute for Medical Systems Biology (BIMSB).

În cadrul ultimului studiu, echipa a examinat „metabolismul celulelor imune care au fost expuse la concentrații mari de sare”, potrivit unui comunicat. De data aceasta, au observat cum sarea influențează imunitatea prin perturbarea lanțului respirator, ceea ce determină celulele să producă mai puțin ATP (adenozin trifosfat) și mai puțin oxigen. ATP este un „combustibil universal care alimentează toate celulele”, furnizând energie pentru musculară și reglarea metabolică.

Profesorul Markus Kleinewietfeld, de la Universitatea Hasselt, a spus: „Desigur, primul lucru la care te gândești este riscul cardiovascular. Dar mai multe studii au arătat că sarea poate afecta celulele imune într-o varietate de moduri. Dacă un astfel de mecanism celular important este întrerupt pentru o perioadă lungă de timp, acesta ar putea avea un impact negativ și ar putea conduce la boli inflamatorii ale vaselor de sânge sau articulații, sau la boli autoimune.”

Conform acestui studiu, experții în nutriție le recomandă adulților să își limiteze aportul zilnic la maximum cinci sau șase grame de sare, luând-o în calcul și pe cea „ascunsă” în alimentele procesate.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Lege pentru românii cu casa la curte: Vecinii pot cere demolarea și...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Putea fi salvat adolescentul care a murit așteptând o ambulanța? Chirurg pediatru: „Nu mai e de competența...
Newsweek
200.000 de pensionari vor încasa 2 pensii, în luna decembrie. Casa de Pensii spune motivul.
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Artefacte din Efectul Cantemir (poza principala)
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, schimbă percepția românilor asupra...
Digi Animal World
Un pui de panda roşu a murit din cauza stresului provocat de focuri de artificii
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...