Diagnosticare cu tehnică 3D în laboratorul de Medicină Nucleară, de la Institutul de Oncologie Iaşi. După ce pacienţilor li se injectează substanţe radioactive, medicii pot vedea orice secţiune a corpului uman şi pot localiza cu precizie tumorile. Noua metodă identifică modificările metabolice provocate de cancer mult mai devreme decât în cazul tehnicilor clasice.
Cu ajutorul aparatelor ultramoderne din Laboratorul de Medicină Nucleară din Iaşi, corpul uman este scanat în totalitate. Mai apoi, cu ajutorul computerului se obţin imagini tridimensionale, în care pot fi observate celulele canceroase. Acest lucru este posibil după ce pacientului i s-a administrat în venă o substanţă radioactivă diluată. Avantajul acestei metode de diagnosticare, faţă de Tomografie sau RMN, este că se poate analiza orice secţiune a unui organ sau ţesut.
„Practic noi putem stabili dacă un nodul se găseşte într-o anumită poziţie şi are sau nu are activitate metabolică, ceea ce pentru noi este foarte important pentru că un metabolism accentuat, o fixare accentuată de substanță înseamnă în principal o tumoră malignă,” explică Gabriel Dimofte, directorul medical al IRO.
50 de pacienţi au fost evaluaţi până acum cu aparatele performante.
„Pot asigura un diagnostic și precis și precoce. Poți să iei măsurile corespunzătoare,” spune un pacient.
„Eu de exemplu am suferit tare mult dintr-o prostie, să spun așa, că nu am fost diagnosticată la timp, am fost operată de tiroidă, tiroida mi-a transmis la sân, acum sânul transmite ginecologic. Cel mai important lucru e să fie pus diagnosticul corect,” spune Dumitra Stănica, pacient.
În viitorul apropiat, la Iaşi va fi posibilă şi terapia cu substanţe radioactive. Practic, acestea vor fi administrate pentru a distruge doar celulele afectate de tumori, nu şi pe cele sănătoase, aşa cum se întâmplă în cazul tratamentului cu citostatice.