Peste 140 de mii de oameni au murit anul trecut în întreaga lume din cauza complicațiilor provocate de rujeolă. Cele mai multe victime au fost copii sub vârsta de cinci ani.
Informațiile apar într-un raport întocmit de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA și Organizația Mondială a Sănătății.
Documentul arată o creștere a numărului de decese provocate de rujeolă în 2018 cu aproximativ 30 la sută.
De vină pentru această situație a fost, în majoritatea cazurilor, refuzul oamenilor de a se vaccina.
Același raport scoate în evidență faptul că în perioada 2000-2018, vaccinarea contra rujeolei a prevenit 23 de milioane de decese.
Din 2016, 18.000 de cazuri de rujeolă și 64 decese au fost înregistrate în România
Peste 18.00 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate în România din 2016 și până în prezent, dintre acestea 64 fiind soldate cu decese, potrivit datelor UNICEF. Majoritatea pacienților au fost copii nevaccinați, imunizarea fiind metoda de prevenire a rujeolei.
„În România, de la debutul epidemiei de rujeolă (2016) și până la finalul lunii noiembrie 2019, s-au înregistrat 18.711 de cazuri de rujeolă, soldate cu 64 de decese. Marea majoritate a îmbolnăvirilor s-au produs în cazul copiilor nevaccinați”, arată datele transmise de UNICEF.
În 2018, în România, rata de vaccinare pentru primul vaccin antirujeolic (MCV1) a fost de 90%, iar pentru cel de-al doilea (MCV2) de 81%, în creștere față de anii precedenți (87% MCV1 în 2017; 75% MCV2 în 2017).
La nivel mondial, peste 140.000 de oameni din întreaga lume au murit din cauza rujeolei în 2018, conform noilor estimări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC).
„Aceste decese au survenit din cauza extinderii cazurilor de rujeolă la nivel global, pe fondul epidemiilor devastatoare din toate regiunile. Majoritatea deceselor au fost în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani. Bebelușii și copiii foarte mici sunt supuși celui mai mare risc de infecție cu rujeolă, cu potențiale complicații, inclusiv pneumonie și encefalită (o inflamație a creierului), precum și dizabilitate pe viață – leziune cerebrală permanentă, pierderea vederii și a auzului”, mai arată reprezentanții UNICEF.
Rujeola poate fi prevenită prin vaccinare, spune sursa citată. Cu toate acestea, ratele de vaccinare au stagnat pe plan global în ultimul deceniu.
„OMS și UNICEF estimează că, la nivel global, 86% din copii au primit prima doză de vaccin prin serviciile de vaccinare de rutină din țara lor în 2018 și mai puțin de 70% au primit a doua doză recomandată. La nivel global, acoperirea cu vaccinuri contra rujeolei nu este adecvată prevenirii epidemiilor. OMS recomandă că este nevoie de acoperire vaccinală cu două doze în proporție de 95% în fiecare țară și toate comunitățile pentru a proteja populațiile de această boală”, mai informează UNICEF.
Editor web: C.T.