Situație incredibilă în România. Pacient cu arsuri grave, pus pe lista de aşteptare

Data actualizării: Data publicării:
spitalul de arsuri ambulanta

La doi ani de la tragedia din clubul Colectiv, sistemul sanitar îşi arată încă o dată ineficienţa. Mai mult de 24 de ore le-a luat autorităţilor să transfere un pacient cu arsuri grave pe jumătate din suprafaţa corpului la un spital în care poate fi tratat ceva mai bine.

ACTUALIZARE 19.00 Bărbatul de 71 de ani, al cărui apartament a sărit ieri în aer, a fost iniţial internat în secţia de terapie intensivă a spitalului din Botoşani, deşi avea nevoie de tratament de specialitate. Medicii din Botoşani au cerut ajutor de la toate centrele de mari arşi din ţară, dar în niciunul nu există un loc liber.

Abia în urmă cu o oră, după ce ministerul Sănătăţii şi-a dat acceptul, pacientul a fost transferat la Spitalul Sfântul Spiridon, din Iaşi. Nici acolo, însă, dotările nu sunt cele mai potrivite. Permit doar tratarea pacienţilor care au arsuri pe cel mult un sfert din suprafaţa corpului.


Bolnavul este internat în prezent la Terapie Intensivă în Spitalul Județean din Botoșani. Medicii de aici au făcut nenumărate demersuri și solicitări pentru ca acesta să fie transferat, pentru că unitatea medicală nu are aparatura necesară pentru a-l trata.  

Ștefan Bercea, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Botoșani, a precizat la Digi24 că demersurile s-au făcut prin Departamentul pentru Situații de Urgență, dar medicilor li s-a spus că toate locurile pentru „marii arși” sunt în prezent ocupate.

Bărbatul, care are arsuri de gradul III și IV,  pe jumătate din suprafaţa corpului, a fost trecut pe o listă de aşteptare, dar şansele să fie primit la tratament măcar săptămâna viitoare sunt minime, recunosc medicii din Bucureşti.  Victima este în stare stabilă, dar prognosticul medicilor este rezervat.

Vestea că bărbatul de 71 de ani al cărui apartament a sărit în aer vineri seară a ajuns pe o listă de aşteptare, deşi viaţa lui atârnă de un fir de aţă, a şocat pe toată lumea.

„Despre starea lui mi-au zis că dimineața s-a stabilizat tensiunea peste noapte, în continuare starea este critică, dar stabilă. Pe fișa de internare, fișa de primire, domnul doctor a zis că a cerut din start transferul doar că nu primește avizul de transfer pentru că nu sunt locuri disponibile. Este pe o listă de așteptare și au zis că mai sunt și alte persoane în aceleași condiții tot pe lista de așteptare, în fața lui”, a declarat pentru Digi24 Dana Zamfir, fiica bărbatului.

Conducerea Spitalului Județean Botoșani spune că a înroşit telefoanele în încercarea de a-i da pacientului o şansă în plus la viaţă.

În spitalul de la Botoșani, medicii nu pot trata cum trebuie un caz atât de complicat. „Noi ca spital, până în prezent, am administrat tratament pentru susţinerea vieţii. Albumină, plasmă, aşteptăm transferul pentru un centru de specialitate. Putem să tratăm pacienţii cu până la 20% arsură corporală”, a explicat Ștefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Botoșani.

La Botoșani sunt internate încă două persoane victime ale exploziei de vineri seara. Una dintre ele este un copil de 11 ani. Starea acestor răniți este, însă, mai bună.

Sub protecţia anonimatului, mai mulţi oameni din sistem au recunoscut că, într-adevăr, situaţia marilor arşi e complicată. Pentru ca rănitul din explozia din Botoşani să-şi găsească loc într-un spital de arsuri din Bucureşti, de exemplu, ar trebui - oricât de cinic sună asta - ca unul dintre cei internaţi acolo să se prăpădească. La Terapie Intensivă la Spitalul de Arsuri din București sunt cinci paturi, toate ocupate. Numai vineri, Spitalul de Arsuri a primit deja patru solicitări de internare din toată țara.

La Floreasca sunt 11 locuri pentru mari arși, din nou, niciunul liber.

Întrebat dacă în cazul nefericit în care pacientul ar deceda, cine și-ar asuma răspunderea pentru o astfel de situație, medicul Ștefan Bercea, purtător de cuvânt la Spitalul Județean Botoșani, a recunoscut: „Nu știu ce să vă răspund. Noi sperăm să reușim să transferăm pacientul cât mai curând posibil”.

Ministrul sănătății, Florian Bodog, a dat asigurări că până la sfârșitul anului vor fi inaugurate două secții de arși, la Iași și Timișoara, care vor fi dotate cu echipament corespunzător pentru tratarea pacienților cu arsuri grave.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...