Nicușor Dan a vorbit la Digi24 despre aglomerația de la metrou și a spus că asta este „un semnal că cealaltă componentă a transportului public nu funcționează. Vorbesc despre STB – tramvaie, troleibuze, autobuze”. Primarul ales al Capitalei a dat asigurări că la orele de vârf mijloacele de transport vor fi suplimentate și recomandă tuturor bucureștenilor să poarte mască de protecție și în spații deschise.
Nicușor Dan: În vremuri normale, faptul că metroul este aglomerat nu trebuie să fie un lucru rău, e o dovadă a succesului, însă într-o perioadă de coronavirus e un semnal că cealaltă componentă a transportului public nu funcționează. Vorbesc despre STB – tramvaie, troleibuze, autobuze.
Trebuie ca transportul public să funcționeze la întreaga capacitate în orele de vârf. Să redistribuim toate resursele către acele ore de vârf pentru a nu avea aglomerație.
În ceea ce privește celelalte măsuri sanitare, am ieșit de-a lungul timpului cu mai multe seturi de propuneri.
În primul rând Prămăria Capitalei trebuie să colaboreze cu DSP. Nu a existat până acum o astfel de colaborare care este obligatorie.
În al doilea rând, Primăria Capitalei poate, deși nu a realizat-o până acum, să aibă propriul sistem de testare, adică să aibă teste, aparate... Pe astea le are, dar asta înseamnă să aibă și unitățile sale independente de cele al Ministerului Sănătății cu care să poată să facă testare, și pe lângă asta poate să facă mai mult decât face Ministerul Sănătății. Poate să se ducă către acele zone de risc, care sunt spitalele pe care le are în subordine, centrele de îngrijire a vârstnicilor, sunt persoane expuse cum sunt șoferii din transportul public, sau funcționarii care sunt în contact direct cu publicul, și bineînțeles, acolo unde există focare poate să extindă ceea ce face Ministerul Sănătății, în baza unor protocoale pe care să le instituie ea singură.
Acum în București suntem în scenariul galben, după cum au spus specialiștii. E o situație periculoasă care trebuie tratată cu maximă responsabilitate. E foarte important să respectăm acele măsuri elementare pe care ni le recomandă toată lumea.
Recomand ca oamenii să poarte mască și afară, nu numai în interiorul spațiilor închise. E foarte simplu. Eu fac asta de când a început această criză. Să ne spălăm pe mâini și să evităm locurile aglomerate.
Pe chestiunea purtatului măștii există niște normative care au fost date de autoritățile centrale și care impun portul măștii în spațiu deschis de la un anumit grad încolo, pe care Bucureștiul nu l-a atins încă.
Eu recomand tuturor oamenilor să poarte mască de protecție în afară, pentru că nu poate decât să-i protejeze și pe ei și pe cei cu care în contact.
Ce poate să facă Primăria Capitalei? Poate să extindă tipul acesta de măsură. Adică, în plus față de ceea ce recomandă Ministerul Sănătății pe baza protocoalelor pe care le-a stabilit, să relaxeze definiția contactului direct pe teritoriul Bucureștiului și în felul ăsta să extindă testarea.
Editor : Liviu Cojan