Ministrul Sănătății, despre testarea elevilor: Cine să o facă? Nu e cineva de sus care vine și aduce 3.000 de medici și asistenți

Data actualizării: Data publicării:
ministrul dezvoltarii cseke attila confreinta de presa cu masca
Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila. Foto: INQUAM Photos / Ilona Andrei

Ministrul interimar al Sănătății, a vorbit, miercuri seara, la Digi24, despre testarea elevilor. „Dacă sistemul educațional și-a dorit acest sistem, atunci sistemul educațional trebuie să-și rezolve această chestiune”, a spus Cseke Attila.

Cseke Attila: Aceste teste de salivă... au fost considerate un fel de miracol prin care noi o să rezolvăm ca elevii care poate sunt infectați să nu mai ajungă în sistemul educațional. În momentul în care s-a introdus testul de salivă, s-a reglementat și se va pune în aplicare, toate categoriile profesionale care au propus, fie că-i o parte a pedagogilor, o parte a părinților, o parte a asociației elevilor, toți s-au retras imediat, nimeni n-a mai vrut să-și asume răspunderea cine să facă aceste teste de salivă, toți cei care au spus până atunci că e absolut necesar, au zis „să vină statul, să rezolve...”.

Statul suntem noi. Noi suntem, cu toții, nu sunt alții... Nu e cineva de sus care vine și îți aduce 3.000 de medici și 3.000 de asistenți în școli. Nu avem! Noi trebuie să ne rezolvăm. Dacă ne-am dorit acest sistem, încă o dată, nu vreau să mă pronunț pe partea educațională, dacă sistemul educațional și-a dorit acest sistem, atunci sistemul educațional trebuie să-și rezolve această chestiune. Cum putem să folosim aceste teste de salivă, pentru care plătește statul român, din banii noștri, ai tuturor, și ai părinților, și ai pedagogilor și așa mai adeparte.

E valabil și pe partea de sănătate, nu vreau să par că dau lecții. Noi, societatea, avem acest sport de fugă de răspundere. Lansăm niște idei, punem presiune, vrem să facem ceva, vrem ca statul să vină să ne rezolve niște lucruri, chestiuni care unele dintre ele sunt legitime, dar atunci când trebuie să pun și eu munca mea, puțină, o jumătate de oră, 5 minute, atunci, nu. Atunci unii nu spun tot, unii fug de această răspundere.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri