Medici exasperați de lipsurile din spitale: „Nu avem seringi, eprubete, leucoplast, tifon. Dacă nu există astea, putem închide”

Data publicării:
medici pe holul unui spital
Foto: Arhivă Digi24

Lipsa banilor din sistemul de sănătate este resimțită atât de medici, cât și de pacienți, mai ales în urma scumpirilor recente. Lipsesc medicamente, dar și materiale sanitare, iar cadrele medicale sunt puse în situația de a improviza. Un exemplu vine de la Spitalul Județean din Iași. Medicii de acolo vorbesc sub protecția anonimatului pentru Digi24 despre această criză. Uneori, pacienții sunt puși să cumpere medicamente. Conducerea spitalului recunoaște că sunt sincope în aprovizionare.

Medic: Lipsesc seringile, eprubetele pentru analizele de sânge, leucoplast, gips, tifon, lucruri esențiale pentru un spital. Dacă nu există astea, putem închide spitalul. Personalul a cumpărat din banii personali o parte din aceste materiale, pentru că trebuiau să își asigure minimul de materiale pentru a-și desfășura activitatea.

Medic: Vorbim de materiale sanitare însemnând momente în care lipsesc compresele sterile, momente în care lipsesc feșe, materiale care sunt folosite la prinderea plăgilor, fire de sutură.

Pacienții sunt primii care au de suferit, pentru că trebuie să cumpere și medicamentele pe care nu le are spitalul, iar această situație nu există numai la Iași.

Vasile Barbu, președinte Asociația pentru Protecția Pacienților: Această criză simțim că se acutizează din datele pe care le avem. Avem sesizări de la pacienți internați în spitale care sunt nevoiți să își cumpere medicamente și unele esențiale. Ei nu primesc o rețetă, li se scrie medicamentul pe un bilețel de către asistenta medicală sau li se spune telefonic aparținătorilor. Spitalul nu decontează pentru că trebuie să ceară rețetă și e vorba de asumarea medicului curant și nu își asumă.

Medic: Pentru pacienți înseamnă momente de cumpănă, înseamnă momente în care medicul, mai ales, dar și pacientul este pur și simplu... Medicul este pus într-o situatie delicată. Iar pentru pacient înseamnă un risc.

În mod neoficial, managerii spitalelor din Iași spun că este o practică să împrumute medicamente și materiale sanitare de la un spital la altul, atunci când există sincope, pentru a putea avea continuitate în tratarea pacienților. Iar aceste sincope spun că apar fie din lipsa banilor, fie pentru că furnizorii nu reușesc să le livreze la timp.

Medic: Se face lunar un necesar de materiale, care din păcate nu e onorat. Banii sunt puțini și trebuie făcute economii, dar economiile trebuie făcute atunci când sunt produse, dar când nu sunt, nu mai putem vorbi de economii.

Conducerea Spitalului Județean Județean din Iași spune într- un răspuns pentru Digi 24 că: „Au mai fost lipsuri pentru perioade scurte la unele medicamente sau materiale sanitare - cauzele fiind diverse - efortul mare al angajaților de la achiziții - însă în momentul de față nu se înregistrează lipsuri. În perioada următoare vom monitoriza permanent stocurile, împreună cu șefii de secții și farmacistul șef, pentru a evita situațiile de felul acesta.”

Chiar dacă bugetul pentru Sănătate a mai crescut în ultimii ani, medicii spun că pacienții vin la spital în stare din ce în ce mai gravă, ceea ce înseamnă și costuri mai mari.

Vasile Barbu, președinte Asociația pentru Protecția Pacienților: Din păcate sunt manageri de spitale, șefi de secții care fac compromisuri serioase legat de criză. Spun că nu există nicio problema, că totul e perfect. Există acest sistem de a ascunde această criză, ceea ce nu e corect, pentru că ascund și față de Ministerul Sănătății și față de CNAS, care ar trebui să perceapă corect această criză, așa cum o percepem noi, pacienții.

80% din bugetul spitalelor este alocat pentru salarii și utilități, iar pentru medicamente și materiale sanitare rămân din ce în ce mai puțini bani.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...