Clinica Bega din Timișoara a fost desemnată de Ministerul Sănătății să îngrijească și pacientele infectate cu COVID-19. Spitalul nu are însă circuite separate, iar personalul încearcă să protejeze pe cât se poate pacientele care nu sunt infectate cu coronavirus. „Este o iresponsabilitate uriașă”, spune managerul maternității, Marius Craina.
„Nu mi se pare corect, e ca și cum le condamnă pe ele la ceva ce nu ar trebui. Ne-au sacrificat, ne-au indus în panică în seara când s-a spus că este spitalul în carantină, s-a creat un haos total acolo, pur și simplu nimeni nu știa ce se va întâmpla”, spune Amalia, mamă confirmată cu COVID-19.
„Nu mi se pare ceva normal să aducă alte mămici sănătoase, să le aducă aici, să se îmbolnăvească, cum ne-am îmbolnăvit și noi. Ne e foarte greu, nu greu, nu cred că vă puteți imagina ce e în sufletul nostru, pe lângă că am stat atât timp acolo, acum să venim aici și să știm că încă o perioadă de timp nu o să ne vedem copilașii”, spune o altă mamă infectată cu COVID-19.
Clădirea în care își desfășoară activitatea maternitatea nu permite fluxuri separate de pacienți. Spațiul este și așa înghesuit, iar medicii fac eforturi pentru a îngriji pacientele și a nu răspândi virusul.
„Este o iresponsabilitate uriașă asumarea unui ordin prin care desemnezi o unitate medicală așa cum este unitatea noastră, care nu dispune de circuite, nu dispune de resursă umană care să asigure separarea pacienților COVID de pacienții non-COVID, practic este o condamnare la contaminare a tuturor pacientelor care se vor interna în spital”, spune Marius Craina, șeful Maternității Bega.