La 6 luni de la rapel, eficiența vaccinului anti-Covid rămâne ridicată (studiu MedLife)

Data publicării:
Vaccin extras din fiolă cu fundal al covid în spate
La 6 luni de la rapel, eficiența vaccinului anti-Covid rămâne ridicată. Sursă foto: Getty Images

Răspunsul imun post vaccinare rămâne puternic, iar eficiența vaccinului este în continuare la un nivel ridicat, chiar și la șase luni de la rapel, arată un studiu realizat de MedLife. Toate acestea deși nivelul anticorpilor scade în medie cu 79% în această perioadă.

Cele mai importante concluzii ale studiului:

- Deși nivelul anticorpilor scade în medie cu 79% la 6 luni de la rapel, răspunsul imun rămâne puternic;

- Pentru 82% dintre participanții în studiu se păstrează un titru ridicat de anticorpi neutralizanți, de peste 80 AU/ml;

- În cazul pacienților care s-au vaccinat și au trecut prin boală, cantitatea medie de anticorpi neutralizanți rămâne mai ridicată față de persoanele vaccinate care nu au trecut anterior prin infecție;

- Doar 4% dintre persoanele vaccinate care au trecut și prin boală au înregistrat un nivel de anticorpi de sub 80 AU/ml la 6 luni de la administrarea celei de-a doua doză;

- Valul 4, determinat de noua tulpină – Delta, poate fi temperat dacă vom crește rata de vaccinare și vom continua să respectăm măsurile de siguranță și cele de distanțare;

MedLife anunță concluziile preliminare ale studiului privind răspunsul imun al organismului în urma vaccinării împotriva COVID-19, pentru etapa II și etapa III, la 3 luni, respectiv 6 luni de la administrarea schemei complete de vaccin, prin determinarea titrului de anticorpi specifici IgG anti-Spike.

Concluziile au la bază un eșantion de 769 de persoane pentru etapa II, 3 luni, și 676 de persoane pentru etapa III, 6 luni, cu vârste cuprinse între 20 și 70 ani, alese în mod aleatoriu din rândul personalului medical și auxiliar al companiei, din toate regiunile țării.

Medicii MedLife anunță că rezultatele sunt reprezentative pentru segmentul de populație din România, rezidentă în mediul urban, care s-a vaccinat cu Pfizer BioNTech.

Etapa a II-a, la 3 luni de la rapel

În etapa a II-a, la 3 luni de la rapel, 93% dintre respondenți au păstrat un titru de anticorpi neutralizanți de până la 19 ori mai mare față de pragul de referință. După 90 de zile de la cea de-a doua doză de vaccin împotriva COVID-19, nivelul anticorpilor a scăzut de la o valoare medie a titrului de anticorpi de 1063 AU/ml, la 341 AU/ml, procentul mediu de scădere fiind de 68%.

În cadrul studiului s-a realizat segmentarea populației vaccinate după valoarea titrului de anticorpi neutralizanți dobândiți la 3 luni după administrarea celei de a doua doze.

Pentru pacienții care au trecut prin boală și care s-au vaccinat, nivelul anticorpilor se păstrează ridicat, scăderea producându-se de la 2226 AU/ml (valoarea medie a titrului de anticorpi calculată pentru persoanele din categoria analizată) la 688 AU/ml, și chiar dacă procentul de scădere este de 69%, valoarea anticorpilor după 3 luni de la rapel rămâne în continuare ridicată.

În ceea ce privește pacienții care nu au dezvoltat boala, nivelul anticorpilor este mai scăzut, de la o valoare medie de 752 AU/ml, cât aveau în prima etapă (8 -15 zile de la rapel), la 230 AU/ml.

Etapa a III-a, la 6 luni de la rapel

În etapa a III-a, deci chiar și la 6 luni de la vaccin, răspunsul imun rămâne puternic. 82% dintre respondenți au păstrat un titru de anticorpi neutralizanți de până la 19 ori mai mare față de pragul de referință, potrivit studiului. La 180 de zile de la administrarea celei de-a doua doză de vaccin, nivelul mediu al anticorpilor a scăzut până la 226 AU/ml, de la 1063 AU/ml, un procent mediu de scădere de 79% pe întreg eșantionul studiat (676 de persoane în etapa preliminară).

Conform specialiștilor MedLife, chiar dacă procentul pare mare, scăderea de la etapa II (3 luni) la etapa III (6 luni) a fost mai moderată.

Analizând datele studiului pe categorii de subiecți implicați, respectiv pacienți vaccinați care au trecut prin boală (162 persoane din totalul de 676 - n.n.) și pacienți vaccinați care nu au trecut prin boală (514 persoane din totalul de 676 -n.n.), studiul arată că pentru pacienții care au trecut prin boală și care s-au vaccinat, nivelul anticorpilor se păstrează ridicat, scăderea producându-se de la 2226 AU/ml (valoarea medie a titrului de anticorpi calculată pentru persoanele din categoria analizată în etapa I) la 430 AU/ml, iar 96% dintre aceștia prezintă un titru neutralizant, de peste 80 AU/ml.

În cazul pacienților care nu au fost infectați, dar care s-au vaccinat, nivelul anticorpilor, la 6 luni de la rapel, ajunge la o valoare medie de 162 AU/ml, iar 78% dintre aceștia prezintă un titru neutralizant .

În ceea ce privește segmentarea populației vaccinate după valoarea titrului de anticorpi neutralizanți dobândiți la 6 luni după administrarea celei de a doua doze, medicii MedLife au concluzionat faptul că deși nivelul mediu de anticorpi este în continuare în scădere, în medie cu 79% în perioada de 6 luni de la administrarea celei de a doua doze de vaccin, răspunsul imun rămâne puternic și eficiența vaccinului rămâne la un nivel ridicat. Acest detaliu este confirmat și de faptul că 82% din totalul de respondenți implicați în studiu au păstrat un titru de anticorpi neutralizanți mai mare față de nivelul de referință chiar și după 180 de zile de la rapel (80 AU/ml).

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri