Depistarea cancerului în stadii incipiente și un diagnostic precis, care să stabilească exact tipul de tumoră și agresivitatea acesteia, sunt factori esențiali în stabilirea unui tratament oncologic care să aibă cele mai mari șanse de vindecare și supraviețuire.
În prezent, pentru diagnosticul cancerului dispunem de echipamente sofisticate, care scanează organismul în cele mai mici detalii și oferă imagini complete despre orice modificare care se produce în corp. Una dintre cele mai importante astfel de tehnologii este tomografia cu emisie de pozitroni (PET), o metodă de imagistică funcțională inclusă în ghidurile internaționale de diagnosticare și stadializare a cancerului, dar cu o valoare deosebită și în monitorizarea rezultatelor terapiei.
PET-CT este o investigație hibridă, în care tomografia cu emisie de pozitroni este combinată cu o tomografie computerizată, astfel încât informațiile funcționale obținute de PET să fie așezate de CT foarte exact pe „harta” structurală a corpului uman. Datele obținute prin intermediul PET-CT sunt precise și superioare celorlalte investigații imagistice convenționale. Pentru a evalua o tumoră prin PET-CT, se injectează în corp anumite substanțe marcate radioactiv, care permit vizualizarea activității metabolice a țesuturilor și relevă modificările funcționale care apar, de multe ori, înaintea modificărilor anatomice.
O calitate importantă a acestei investigații este că permite scanarea întregului corp într-o singură ședință, indicând poziția exactă, dimensiunea, gradul de activitate și de dezvoltare a tumorilor. PET-CT poate fi folosit cu succes și în evaluarea pacienților care au fost supuși unor intervenții chirurgicale sau cure de radioterapie, pentru a localiza posibile celule tumorale restante.
Cu ajutorul tehnologiilor avansate, se poate clarifica rapid prezența unei tumori, se realizează precis localizarea și stadializarea tumorii și se stabilește prezența de metastaze. Avantajele efectuării PET-CT au impact major asupra confortului pacientului: siguranța de a obține un diagnostic complet printr-o singură scanare, expunerea la doze scăzute de iradiere, precum și eliminarea substanței radioactive utilizate într-un interval scurt de timp.
PET-CT a devenit o investigație indispensabilă în diagnosticul oncologic, cu beneficii incontestabile. La Centrul Oncologic SANADOR, examenul PET-CT este realizat cu echipamentul ultraperformant Siemens Biograph Horizon-3R, de ultimă generație, unic în România, deosebit de util pentru a investiga o gamă largă de afecțiuni oncologice.
Deși prin PET-CT sunt combinate două metode diagnostice, iradierea realizată astfel este mai mică decât la un examen CT obișnuit. Substanțele radioactive utilizate pentru diagnostic sunt eliminate relativ repede, iar componentele sunt asimilate normal în metabolism și nu afectează organismul.