Anchetă epidemiologică la o grădiniţă din Calafat, după ce o îngrijitoare a fost diagnosticată cu tuberculoză. O sută de copii care au intrat în contact cu femeia au fost testaţi deja pentru a se stabili dacă sunt în pericol. Alţi 20 de minori, dar şi angajaţii instituţiei vor fi supuşi analizelor medicale până la sfârşitul săptămânii. Inspectoratul Şcolar a declanşat o anchetă, deoarece femeia ajuta la servirea mesei, deşi nu intra în atribuţiile ei.
Una dintre îngrijitoarele grădiniţei cu program prelungit din Calafat a ajuns în spital săptămâna trecută, după ce a fost diagnosticată cu TBC. Imediat, reprezentanţii Direcţiei Sanitare au igienizat clasele şi au început testarea copiilor care au intrat în contact cu femeia.
Părinţii a 50 de copii au răsuflat usuraţi. Copiii lor sunt, cel puţin pentru moment, în afara oricărui pericol.
Daniela Dina, manager al Spitalului din Calafat: „(Copiii de la grădiniţă aveau vaccinul anti-TBC făcut la naştere?) Da. La majoritarea vaccinul era făcut. (Sunt mai predispuşi cei care nu au vaccinul făcut?) Din ce mi-a spus doamna doctor, da"
Directoarea grădiniţei spune că nu avea cum să ştie că îngrijitoarea este bolnavă.
Nelica Vedeanu, director al Grădiniţei nr. 3 Calafat: „Din 2007, cum ni s-a spus noua de doamna doctor, acesta analize nu se mai impuneau. Nici noi, cadrele didactice, nici personalul de îngrijire nu a făcut aceste analize".
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj vrea să afle de ce femeia se ocupa şi de servirea mesei.
Lavinia Craioveanu, inspector general al ISJ Dolj: „În ceea ce priveşte faptul că doamna îngrijitoare s-ar fi aflat în bucătărie şi ar fi depăşit sarcina din fişa postului, acesta este un fapt pe care noi îl vom cerceta. Şi dacă aşa s-a întâmplat, evident că vom afla şi cine a dispus acest lucru, dacă a dispus cineva, sau de ce nu s-au respectat sarcinile din fişa postului şi se vor lua măsuri”.
Copiii vor fi supuşi unor noi teste peste o lună, deoarece perioada de incubaţie a bolii este de până la şase săptămâni.