O tânără din Roman, gravidă în 21 de săptămâni, a murit după ce a fost plimbată între patru spitale din două judeţe. Greşeala pare sa fi fost făcută chiar de medicii din prima unitate medicală, cea din Roman, care nu ar fi descoperit o infecţie urinară care mai târziu a dus la septicemie. Medicii de la Iaşi spun că atunci când pacienta a ajuns la ei, era deja prea târziu. Conducerea Spitalului Municipal din Roman face o anchetă.
Bianca avea 27 de ani şi era însărcinată în 21 de săptămâni. Aştepta cu nerăbdare primul său copil. Diagnosticată din copilărie cu distrofie musculară, după o viaţă într-un scaun cu rotile, s-a încăpăţânat să-şi întemeieze o familie. A rămas însărcinată. Toate au fost bune, până pe 5 ianuarie. Atunci s-a simţit prima dată rău şi s-a dus la consult la Spitalul din Roman.
Cristinel Cimpoi, socrul Biancăi: „Au internat-o de urgenţă în spital, o banală răceală. De la perfuzie la perfuzie, ea se înmuia. Nu-şi revenea. Ea se ducea din ce în ce la vale. Nu mai mânca, nu mai vorbea, nu mai cunoştea pe nimeni.”
După trei zile, tânăra era deja stare critică. O zi mai târziu, medicii de la Spitalul Municipal Roman au decis să o transfere la Iaşi.
Cristinel Cimpoi, socrul Biancăi: „(Stare – n.r.) Foarte gravă! În comă a plecat de aici!”
Oana Onu, director medical al Spitalului Municipal Roman: „Pacienta nu a plecat intubată. O stare uşoară de somnolenţă, deci în momentul în care a fost preluată de ambulanţă ea era conştientă, cooperantă”.
Medicii de la Iaşi spun, însă, că lucrurile erau mult mai complicate. Tânăra a fost dusă iniţial la Maternitatea „Elena Doamna".
Dr. Mihnea Hurmuzache - purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţiose din Iaşi: „Ea a venit de la ei cu iminenţă de avort, dar nu s-a pus problema de aşa ceva. Existau şi au existat bătăi ale cordului fetal până în ultimul moment”.
Din cauza distrofiei musculare, medicii au decis să o transfere la Spitalul de Neurochirurgie. Abia după investigaţii, a fost trimisă la spitalul de Boli Infecţioase.
Mihnea Hurmuzache, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţiose din Iaşi: „Din păcate, la momentul în care a intrat în triaj, pacienta era deja în stop cardiorespirator”.
Cadrele medicale au încercat zadarnic să o resusciteze.
Mihnea Hurmuzache, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi: „Probabil că aceasta a fost începutul. O infecţie urinară care nu a fost, poate, corect abordată din punct de vedere terapeutic şi care s-a transformat într-o septicemie”.
Familia spune că va face o plângere la Colegiul Medicilor. Conducerea Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi a anunţat deja poliţia.