Fructul exotic cu gust de carne care ar putea salva o țară
Data publicării:
Fructul gigantic, cu aspectul unui obiect din era jurasică și cu un miros dulceag, este considerat unul „miraculos” pentru că ar putea salva milioane de oameni de la foamete datorită calităților lui nutritive.
Jackfruit-ul este unul dintre cele mai mari fructe care cresc în copac din lume. El poate cântări între 4 și 45 de kilograme și conține sute de semințe bogate în proteine, potasiu, calciu și fier, ajutând astfel la creștere, potrivit Independent.
Fructul enigmatic crește în Asia și Asia de Sud, însă el este distrubit în toată lumea.
Nyree Zerega, un biologist din Chicago a studiat diversitatea genetică a arborilor de jackfruit din Bangladesh.
„În Bangladesh, unde jackfruit-ul este fructul național, este deseori considerat pe locul doi ca importanță după mango. Majoritatea celor care au loc în curte, își plantează un arbore de jackfruit”, afirmă Zerega.
Pe lângă hrană, jackfruit mai poat fi folosit și pentru alte lucruri:
Frunzele copacilor pot deveni hrană pentru capre sau alte animale.
Coaja portocalie a fructului este folosită în mod tradițional ca vopsea.
Arborii produc o substanță lipicioasă care poate fi folosită ca adeziv.
Pe cât de popular este în Bangladesh, fructul este evitat în India, deși ar putea aduce un beneficiu enorm milioanelor de oameni din acest stat care suferă de foame și malnutriție. Un arbore jackfruit poate oferi până la 150 de fructe.
Fructul în sine este o sursă bună de vitamina C, semințele conțin proteine, potasiu, calciu și fier. O cincime din jumătate de kilogram de fruct are aproximativ 95 de calorii.
„Este un miracol. Poate furniza nutrienți și calorii - totul ”, afirmă Shyamala Reddy, cercetătoare la Universitatea de Științe Agricole din Begalore, India.
Un singur fruct poate ține locul unei mese pentru o familie întreagă. Oamenii au găsit diverse moduri prin care pot prepara fructul: jackfruit curry, uscat, suc, chips, ca înghețată și utilizat pe post de făină – din semințele sale uscate.
Pentru a-l păstra o perioadă cât mai îndelungată fără să se strice, oamenii îl țin în cutii de conserve sau îl usucă și îl consumă sub formă de cipsuri.
De asemena vegetarienii caută să consume acest fruct pentru că are un gust asemănător cu carnea de porc.
Jackfruit ajută în prevenirea apariţiilor celulelor canceroase luptând cu radicalii liberi din organism tocmai pentru că are o cantitate semnificativă de fitonutrienţi, izoflavone, lignani şi saponine.