Dr. Beatrice Mahler: Lucrurile s-au schimbat într-un mod negativ. Internările pacienților cu forme severe, mai tineri, sunt mai multe

Data actualizării: Data publicării:
beatrice mahler _INQUAM_Octav_Ganea
Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București, spune că în ultimele trei zile a crescut numărul pacienților tineri care ajung la spital cu forme severe de COVID Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Epidemia de coronavirus din România începe să o ia pe o pantă îngrijorătoare. În ultimele zile, a crescut numărul pacienților tineri care ajung la spital cu forme severe de COVID și cu saturații mici de oxigen, spune Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București. 

„La Institutul Marius Nasta lucrurile s-au schimbat într-un mod negativ, aș putea spune, în ultimele trei zile. Numărul de internări de pacienți cu forme severe, mult mai tineri decât perioada noiembrie-decembrie, pacienți care ajung cu saturații scăzute la spital, este mare. Suntem aproape la numărul complet de paturi ocupate. În acest moment sunt trei paturi libere în secție și un singur pat în terapie intensivă, în condițiile în care de ieri s-a deschis și unitatea mobilă”, a declarat duminică, la Digi24, managerul Institutului Marius Nasta.

Răsturnare de situație

Numărul pacienților COVID aflați la terapie intensivă a trecut din nou duminică de 1.000, la nivelul întregii țări, după ce în ultima perioadă se păstrase sub acest prag, dând speranțe că am putea asista la o domolire a pandemiei. Numai că în ultimele zile, cifrele bilanțului zilnic al cazurilor noi sunt în creștere, de unde temerea că ne apropiem de un val 3 al pandemiei, pe care unii specialiști îl văd chiar mai puternic decât valul al doilea.

Însăși Beatrice Mahler declara în urmă cu două săptămâni la Digi24 că, la acel moment, se înregistra în spital cea mai bună situație din vara lui 2020 încoace. „A scăzut numărul internărilor, pacienții care ajung au majoritatea forme moderate de afectare, astfel că proporția cazurilor moderate reprezintă jumătate din total. Este un lucru bun. În ultimele două săptămâni avem locuri în ATI Covid. Această situație am mai avut-o în Nasta doar la începutul verii lui 2020”, declara, la 12 februarie, managerul Institutului „Marius Nasta”.

„De aproximativ trei săptămâni lucrurile o luaseră într-o direcție bună, o scădere treptată a numărului de pacienți, însă în această săptămână și mai ales ultimele trei zile au însemnat o creștere a adresabilității către Institutul Marius Nasta a pacientului cu forme severe de COVID”, a confirmat, duminică, Beatrice Mahler.

Beatrice Mahler: „E o teamă că vom ajunge din nou la momentul noiembrie”

Medicul spune că nu mai poate fi vorba acum despre o direcție pozitivă în evoluția pandemiei. „Nici într-un caz. Intenția noastră de a reorganiza activitatea institutului, de a crea o secție de reabilitare pentru pacientul post-COVID, nu mai poate fi pusă în practică în acest moment. Cu siguranță trebuie să rămânem responsabili și să continuăm să aplicăm cu atenție măsurile pe care le cunoaștem deja”, a punctat Beatrice Mahler.

„E o îngrijorare permanentă, o teamă că vom ajunge din nou la momentul noiembrie - și sperăm să nu ajungem într-o situație mai grea decât cea pe care am lăsat-o în luna noiembrie, în care să nu avem locuri pentru pacienți, în care să solicităm transferuri pentru pacienții din terapie intensivă. E o situație pe care nu ne-o dorim, este o situație care va crește stresul și managementul acestor pacienți”, a mărturisit medicul.

Vaccinul poate oferi speranța de normalitate

Speranța de a vedea luminița de la capătul tunelului în pandemie vine dinspre vaccinuri, cu atât mai mult cu cât un nou vaccin, al patrulea, cel de la Johnson & Johnson, care se administrează în doză unică, a fost autorizat recent în Statele Unite și este de așteptat să primească aprobare și de la Agenția Europeană a Medicamentului.

„Terapia profilactică pe care o oferă vaccinul este cea care ne poate oferi speranța de normalitate, de trecere prin această pandemie. Vedem că persoanele care au fost vaccinate au un risc foarte mic și dezvoltă cel mult forme ușoare de infecție și este nevoie să creștem numărul de persoane care se vaccinează, sigur, în concordanță cu dozele de vaccin pe care le avem”, spune Beatrice Mahler.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Greșeala pe care mulți șoferi o fac la pornirea mașinii pe frig. Titi Aur: „Aceasta este cea mai dăunătoare...
Digi FM
Fiica de 17 ani a cântărețului moldovean Igor Cuciuc a murit după balul de absolvire. Artistul, acuzații...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
TRAILER "Waltzing with Brando", în care Billy Zane devine copia la indigo a lui Marlon Brando. Viața privată...
Adevarul
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Newsweek
Cât va fi pensia minimă din 1 ianuarie? Ce pensionar ia o creștere record de 1.000 lei la indexare?
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Papa Francisc
Papa Francisc crede că este necesar un studiu internaţional privind un posibil genocid în Fâșia Gaza
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Ralph Fiennes, de nerecunoscut în „The Return”. Actorul, alături de Juliette Binoche, la 28 de ani...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului