Doar 3 persoane vaccinate dintr-un eșantion de 179 nu au făcut anticorpi. Studiu

Data publicării:
cercetator studiaza probe la microscop
Cercetător studiază probe la microscop. Foto: Guliver/ Getty Images

Doar 3 persoane dintr-un eșantion de 179 care au fost vaccinate împotriva COVID nu au dezvoltat anticorpi, relevă datele preliminare ale primului studiu pe această temă, făcut de MedLife, potrivit unui comunicat de presă. Cercetarea arată, de asemenea, că numărul anticorpilor este mai mare după a doua doză și că persoanele care au trecut prin infecție dezvoltă mai mulți anticorpi.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 179 de persoane, personal medical și auxilar, cu vârste cuprinse între 24-79 ani, care au fost vaccinate împotriva COVID.

Din totalul persoanelor înrolate în această etapă a studiului, 142 au fost testate negativ la testul PCR înainte de administrarea primei doze de vaccin, 33 de persoane au avut un test RT-PCR pozitiv în perioada mai - decembrie 2020, iar 4 persoane s-au pozitivat după prima doză de vaccin, potrivit comunicatului MedLife.

Voluntari care nu au avut COVID

În cazul persoanelor care nu au trecut anterior prin infecția cu coronavirus, s-a constatat că răspunsul imun este scăzut înainte de administrarea rapelului: doar la 20% dintre persoane s-au determinat concentranții mai mari de 80 AU/ml (concentrații necesare neutralizării virusului SARS-CoV-2), aceștia aflându-se în intervalul 15 - 21 de zile de la prima doză de vaccin.

Procentul se dublează, însă, în primele zile după rapel. Ca urmare, 42% dintre persoanele care nu au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 până acum au dezvoltat anticorpi anti-Spike în concentrații mai mari de 80 AU/ml în primele 6 zile de la administrarea celei de-a doua doze, potrivit comunicatului.

Mai mult, procentul celor care au dezvoltat anticorpi neutralizanți crește semnificativ și se apropie de 100% în rândul persoanelor aflate la 7-10 zile după rapel.

Din eșantionul de 142 de persoane care nu au avut COVID, două persoane nu au dezvoltat anticorpi nici în primele 6 zile după rapel.

Voluntari care au avut COVID

Persoanele care au trecut prin boală dezvoltă o concentrație de anticorpi semnificativ mai mare chiar din primele zile după vaccin, a descoperit studiul.

Cantitatea de anticorpi este semnificativ mai mare la persoanele diagnosticate cu infecție COVID-19 în trecut decât în cazul celor care nu au fost infectați, chiar din primele zile după vaccinare.

Din totalul de 33 de persoane din acest eșantion, una singură nu a dezvoltat anticorpi în primele 7 zile.

Comparând persoanele aflate în intervalul 1-6 zile de la rapel, specialiștii au remarcat că cei care au trecut prin boală pot dezvolta o cantitate de anticorpi neutralizanți de peste 10 ori mai mare.

Anticorpii naturali diferă de cei post-vaccin

Specialiștii au explicat că anticorpii dobândiți în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 sunt diferiți de cei dobândiți în urma vaccinării. Ca urmare a infecției COVID-19, pot fi detectați atât anticorpi de legare anti-N (nucleocapsida), cât și anticorpi anti-S (spike).

În schimb, vaccinurile induc doar producere de anticorpi anti-S, dozarea acestora în sânge putând da rezultate diferite în funcție de platforma analitică utilizată, respectiv de componenta în determinanți antigenici a kiturilor respective.

Participanților la studiu le-au fost recoltate probe biologice în vederea detectării anticorpilor SARS-CoV-2 IgG anti-nucleocapsida pe Abbott Alinity și anticorpilor SARS-CoV-2 IgG anti-spike pe Liason Diasorin după prima doză de vaccin, respectiv după cea de-a doua doză.

Studiile de echivalare efectuate de producători cu privire la metoda cantitativă Liason Diasorin au ajuns la concluzia că acele concentrații care sunt mai mari de 80 AU/ml corespund unor titruri (cantități) de anticorpi de neutralizare mai mari de 1:160 (PRNT).

Neexistând încă un standard de concentrație de anticorpi anti-SARS-CoV-2 și nici un titru de anticorpi neutralizați care să indice nivelul de protecție, rezultatele testelor serologice se interpretează cu rezervă, presupunând că, cu cât este o concentrație de anticorpi de legare mai mare față de intervalul stabilit de producător, cu atât se presupune că există un titru de anticorpi de neutralizare crescut, mai ales în cazul anticorpilor anti-S, se mai aratăîn comunicatul MedLife.

Eșantionul va fi mărit la 1.000 de persoane

Reprezentanții companiei anunță intenția de a crește eșantionul la 1.000 de persoane, astfel încât informațiile să ofere o mai mare valoare științifică.

Anticorpii vor fi evaluați la 20 de zile de la prima doză de vaccin, respectiv la 10-14 zile după cea de-a doua doză. Evaluarea va continua, urmând să fie analizate datele la 3 luni și respectiv, 6 luni post-vaccinare.

„În această etapă avem rezultate preliminare, bazate pe un eșantion mic, însă valoarea științifică va crește odată ce vom depăși pragul de 1.000 de persoane analizate. Totuși, premisele sunt bune, având în vedere că atât persoanele care au avut infecție COVID, cât și cele care nu au trecut anterior prin boală dezvoltă anticorpi după administrarea ambelor doze. Vom continua să monitorizăm îndeaproape evoluția anticorpilor post-vaccinare pentru a informa în timp util autoritățile în ceea ce privește perioadă în care se păstreză titrul de anticorpi neutralizanți și momentul în care începe să scădă”, a declarat Mihai Marcu, președinte și CEO MedLife Group.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce nu s-au mai întors oamenii azi pe Lună, deși acum peste 50 de ani s-a putut: adevărul din spatele...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Ce trebuie să știm despre pornirea motorului în sezonul rece. Sfaturi esențiale pentru șoferi de la Titi Aur
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
protest lituania
Proteste în Lituania după alianța social-democraților cu un partid condus de un politician judecat pentru...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...