Cum se tușește corect, pentru a răspândi cât mai puține bacterii
Data actualizării: Data publicării:
Copiii sunt cei mai vulnerabili în fața gripei, iar aceasta este perioada în care micii pacienți iau cu asalt cabinetele medicilor de familie și compartimentele de primiri urgenţe. Sezonul gripei, al bronşitelor, pneumoniilor şi infecţiilor respiratorii a început mai devreme anul acesta, spun specialiștii. Tot ei ne spun cum se tușește corect, ca să nu răspândim bacteriile.
Ana Maria a ajuns cu mama ei la urgenţe cu tuse, durere în gât şi febră. Mama este sigură că fiica ei a luat un virus de la un coleg de la grădiniţă.
Gabriela Constantinescu, mama Anei: „Întotdeauna, la urgenţe ajungem cu răceli în perioada aceasta. Răceşte la grădiniţă, vine din colectivitate cu răceală.”
În sezonul rece, imunitatea copiilor scade. Medicii le recomandă părinților să nu le dea celor mici pastile pentru creșterea imunității fără prescripţia unui specialist .
Părinte: Încercăm să evităm medicaţia, mergem mai mult pe cele naturale. La recomandarea medicului îi mai dăm şi vitamine.
Mihai Craiu, medic pediatru pneumologie pediatrică: „Trei lucruri pot fi făcute. Unul, ce mai important, să se spele pe mâini. Al doilea, să tuşim corect. Deci să tuşim în cot, că pe ăsta nu-l punem nici pe clanţă, nici pe alt copil. Al treilea lucru, să ne îmbrăcăm corespunzător.”
Copiii răcesc, în medie, de 6-7 ori în sezonul rece. Vaccinul rămâne cea mai bună armă în lupta cu gripa, spun medicii pediatri.
Iustina Stan, medic pneumologie pediatrică: „E bine ca măcar a categoria de vârste cu riscuri foarte mari, adică sub 5 ani, la cei care asociază boli pulmonare cronice, astm bronșic, fibroză chistică și așa mai departe, să facem această vaccinare în ideea de a preveni episodul de gripă și nu a-l trata.”
Sezonul de gripă de anul acesta a debutat cu 17 îmbolnăviri, mai multe decât în aceeasi perioada a anului trecut. Până la 6 octombrie au fost vaccinate antigripal aproape 30.000 de persoane din grupele la risc.