Probabil nici cei mai curajoși dintre noi nu sunt indiferenți la vederea unei seringi și a acului aferent și nu se simt complet relaxați când simt înțepătura lui. În plin sezon al gripelor, când este recomandată vaccinarea antigripală, o veste bună vine peste Ocean. Acolo a fost aprobat vaccinul care poate fi administrat acasă, fără injecție și fără ajutorul personalului medical specializat, relatează CNN. Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA) a aprobat recent FluMist, primul vaccin antigripal care poate fi administrat acasă.
Produs de AstraZeneca, FluMist este un spray nazal disponibil în SUA din 2003 și este utilizat pentru prevenirea gripei la persoane cu vârste cuprinse între 2 și 49 de ani.
Această decizie marchează un moment important în accesibilitatea vaccinurilor, permițând autoadministrarea acasă, ceea ce oferă o nouă alternativă pentru cei care doresc să evite injecțiile sau vizitele medicale frecvente.
Cu toate acestea, vaccinul nu va fi disponibil pentru sezonul actual de virus respirator, fiind programat să ajungă pe piață la începutul sezonului de gripă de anul viitor.
Conform planului, vaccinul va putea fi achiziționat online printr-o farmacie terță parte, care va analiza eligibilitatea pacienților și va trimite vaccinul direct la domiciliu. Dr. Peter Marks, directorul Centrului FDA pentru Evaluare și Cercetare Biologică a declarat pentru CNN că beneficiile acestei noi opțiuni, declarând că autoadministrarea oferă mai multă flexibilitate și accesibilitate pentru familii.
Vaccinarea sezonieră rămâne cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei, care anual afectează milioane de oameni și provoacă complicații grave, inclusiv spitalizări și decese. Se estimează că în sezonul 2023-2024, gripa a cauzat 35 de milioane de îmbolnăviri, 400.000 de spitalizări și aproximativ 25.000 de decese în SUA.
FluMist este singura opțiune de vaccinare antigripală disponibilă în SUA care nu necesită ac, lucru care ar putea atrage mai mulți oameni să se vaccineze.
Vaccinul folosește o formă vie și atenuată a virusului gripal, spre deosebire de vaccinurile injectabile, care utilizează fie virusuri inactivați, fie proteine pentru a stimula răspunsul imunitar.
Cu toate acestea, medicii rămân prudenți cu privire la impactul pe care acest nou mod de administrare îl va avea asupra ratei de vaccinare. Deși opțiunile mai accesibile și fără ace ar putea crește interesul, nu se așteaptă o creștere dramatică.
Editor : Marina Constantinoiu