Cum se pregătește o intervenție de bypass arterial periferic

Data publicării:
Chirurgie Vasculara Digi24 Articol sustinut de SANADOR

Bypassul arterial este intervenția chirurgicală cel mai frecvent practicată în chirurgia vasculară. Realizarea unui bypass arterial presupune crearea chirurgicală a unui nou traseu arterial, care să depășească o zonă în care artera este astupată sau sever îngustată. Urmarea acestei îngustări este că segmentul anatomic situat în aval de leziunea arterială nu primește suficient sânge (și, implicit, oxigen), iar irigația insuficientă determină o suferință foarte severă a țesuturilor.

Segmentele de arteră modificate, întărite și astupate nu pot fi tratate cu medicamente. În aceste situații, este nevoie de crearea unui traseu vascular nou, care să înlocuiască vasul bolnav. Acest nou traseu se realizează folosind un grefon – realizat fie dintr-un material sintetic, fie dintr-o porțiune de venă recoltată de la pacient.

Pregătirea intervenției chirurgicale se face printr-un examen clinic minuțios, dublat de o ecografie Doppler arterială. Investigația de bază este însă arteriografia sau, de preferat, variantele mai moderne ale acesteia, angio-CT și angio-RM. Arteriografia se realizează prin injectarea de substanță de contrast la nivelul arborelui arterial investigat, sub control radiologic. Este o investigație invazivă, care poate avea riscuri și complicații, dar prin intermediul său se determină nu doar sediul stenozelor, ci imaginea diagnostică de ansamblu a patului arterial.

Date fiind modificările arteriale, pacienții vasculari au multiple afecțiuni asociate, motiv pentru care evaluarea preoperatorie trebuie să fie una cuprinzătoare. Sunt avute în vedere teste de sânge uzuale, ecografia Doppler a vaselor carotidiene, evaluarea funcției cardiace prin EKG, ecocardiografie, chiar coronarografie dacă este cazul, teste de screening bacteriologic.

Cel mai frecvent, în chirurgia vasculară, se realizează operații de bypass la membrele inferioare, dar acestea pot fi practicate și la membrele superioare sau în alte zone ale corpului, dacă situația o impune.

Intervenția chirurgicală se desfășoară sub anestezie locoregională sau cu anestezie generală, în funcție de amploarea intervenției de revascularizare. Din punct de vedere tehnic, grefonul se conectează la artera de deasupra și la cea de dedesubtul leziunii prin sutură cu fir monofilament.

Află mai mult despre bypassul arterial periferic din articolul semnat de Dr. Carmen Popescu, medic primar Chirurgie vasculară la Spitalul Clinic Sanador.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce nu s-au mai întors oamenii azi pe Lună, deși acum peste 50 de ani s-a putut: adevărul din spatele...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Ce trebuie să știm despre pornirea motorului în sezonul rece. Sfaturi esențiale pentru șoferi de la Titi Aur
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
protest lituania
Proteste în Lituania după alianța social-democraților cu un partid condus de un politician judecat pentru...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...