Cum recunoaștem boala care a ajuns a treia cauză de deces în lume. Tusea și oboseala, printre simptome

Data actualizării: Data publicării:
medic
Cum recunoaștem boala cu o mie de fețe. Foto: Captură video

O boală subdiagnosticată în România, care apare în cea mai mare parte la fumători va deveni o mare povară pentru sistemul de sănătate. Este vorba de BPOC, care înseamnă obstrucţia căilor respiratorii. Acest lucru reduce calitatea vieţii pacientului, pentru că orice efort îl lasă fără respiraţie. Această boală este a 3-a cauză de deces la nivel global.

Principala cauză a acestei boli este fumatul, iar cea de-a doua este poluarea. În România, BPOC-ul este o boală subdiagnosticată pentru că pacienții nu iau în calcul primele simptome și nu merg la spital.

Beatrice Mahler - manager Institutul Marius Nasta: Este subdiagnosticată pentru că unui fumător i se pare normal să tușească, unui fumător i se pare normal să obosească. Atunci când nu tratăm BPOC-ul, nu-l tratăm în fiecare zi și lună de lună, pacientul cu BPOC are o evoluție spre deces de 3 ori mai rapidă.

Teodor este unul dintre pacienţii cu BPOC. A făcut şi COVID şi este internat la Institutul Marius Nasta de o lună. Boala a evoluat, iar acum are nevoie de oxigen.

Teodor- pacient: Nu mai poți să respiri și rămân plămânii cu aer foarte puțin, obosești foarte repede. N-am necesarul de oxigen normal.

Din cauza aceasta nu este afectată numai viaţa pacientului, ci şi economia unei ţări. Sunt pacienţi care ajung la invaliditate, care nu mai pot merge la serviciu. Pentru că este principala cauză de absenteism la locul de muncă, statisticile arată că în Uniunea Europeană pierderile sunt de 28,5 miliarde de euro, anual.

Ioana Munteanu, medic primar pneumolog: România are o incidență crescută a fumatului, avem valori în jur de 30% la fumători. Fumatul conține o serie de substanțe toxice și iritante care întrețin la nivelul plămânului o stare de inflamație.

Beatrice Mahler - manager Institutul Marius Nasta: În acest moment se conturează și o problemă ce ține de partea financiară, pentru că pacientul cronic are nevoie de tratament continuu, iar asta înseamnă o povară financiară. Nu e compensat 100%, tratamentele sunt scumpe și de lungă durată.

Medicii spun că numărul pacienţilor cu Bronhopneumopatia cronică obstructivă este în creştere, iar sfatul lor este ca în momentul în care un fumător tuşeste sau oboseşte repede, să meargă la medic. Dacă până nu demult era considerată boala vârstnicului, acum apare şi la persoane tinere, de 20-30 de ani. În Europa mor anual, 200-300 de mii de pacienţi cu BPOC.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ciocolata Dubai, luxul care ascunde un mare fâs-tic. Ingredientele surpriză care îi păcălesc pe consumatori
Digi FM
ALEGERI ÎN SUA 2024. Cine va controla Congresul
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Christian Bale, asul transformărilor, uimește din nou. Acum cu tatuaje și cicatrici pe față, în rolul lui...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Samuel L. Jackson are o clauză specială în fiecare contract de film pe care-l semnează. Cerința actorului
UTV
Theo Rose a povestit ce s-a intamplat dupa despartirea de Alex Leonte. „Imi venea sa ies afara sa urlu”