Adina Apostol, supraviețuitoare a incendiului de la Colectiv, spune că şi-a pierdut încrederea definitiv în sistemul medical românesc. Mai mult, recunoaşte că îi este frică să mai facă vreo operaţie în România.
„Nu, nu s-a schimbat nimic în România, poate e un pic chiar mai rău decât a fost acum doi ani, din punct de vedere al spitalelor, al justiției..., spune Adina Apostol, supravieţuitoare a tragediei din clubul „Colectiv”.
Adina Apostol a fost transportată în Belgia, după incendiul de la Colectiv. Acolo s-a trezit din comă. Ziua de 7 noiembrie o consideră ca pe o a doua sa zi de naștere.
„Am fost foarte dezamăgită de ce am văzut în ţară după ce m-am trezit din comă, nu ştiam că avem condiţii aşa de precare în spitale, nu-mi puteam închipui aşa ceva. Și după ce s-a întâmplat cu noi a mai urmat...deces din cauza unei banale apendicite, din cauza infecțiilor - deces, ați văzut, la Spitalul de Arși, cu acele larve. S-a văzut deplorabil din afară”, a mărturisit Adina Apostol la Digi24.
„Din fericire, dacă pot spune așa, eu nu am trăit ceea ce a trăit Alexandra sau cei care au fost tratați aici, pansați și spălați pe viu. Pe noi ne anesteziau complet, ne spuneau că nu există această posibilitate în spital, să te spele pe viu, să speli pe viu un ars, pentru că durerea e insuportabilă și atunci, dacă nu te anesteziază total, atunci măcar îți dau un gaz, care să te adoarmă, să nu mai simți nicio durere, pe noi așa ne-au tratat acolo, asta e normalitatea acolo”, a spus Adina Apostol.
Este o normalitate pe care nu o vom vedea prea curând la noi, este de părere Jean Chelba, tatăl lui Alex Chelba, una dintre victimele de la Colectiv.
„Nu cred că aşa curând vom ajunge la nivelul de înţelegere umană, în primul rând, pentru că trebuie să existe o empatie față de oameni, ca să poţi să ai în gând să faci aşa ceva”, spune Jean Chelba.
„Cei doi ani care au trecut au trecut foarte greu pentru noi - ei ştiu că eu mă gândesc foarte mult la ei, eu sunt unul dintre părinţii care au umblat cu nuiaua în muşuroi şi am adunat extrem de multe documente, extrem de multe declaraţii, fapte care s-au petrecut atunci”, povestește tatăl lui Alex Chelba. „Noi am fost orbiţi atunci de toate declaraţiile făcute de conducerea de atunci, care este şi acum”, adaugă Jean Chelba.
El a arătat că în cei doi ani a fost interesat să vadă ce se întâmplă în două sisteme din România: în sistemul de sănătate și în Ministerul de Interne. Astfel, în momentul Colectiv, în România, la 20 de milioane de oameni existau „un plămân artificial și jumătate” (al doilea era defect), iar în momentul de față sunt doar patru, în condițiile în care, în Occident, orice ambulanță este dotată cu un astfel de aparat.
„Nu mai vorbesc despre durerea noastră. În durerea noastră, noi am căutat oameni care au greşit. Și sunt foarte mulţi”, spune Jean Chelba, care a detaliat câteva dintre aceste nereguli și câțiva dintre responsabili (vezi video). El reproșează în special autorităților de atunci faptul că nu s-a activat imediat mecanismul de întrajutorare europeană.
Pentru Adina, ca și pentru ceilalți răniți, urmează noi operații și tratamente. „Sperăm să încheiem aceste operații până la finalul lui 2018, deoarece atunci expiră ordonanța dată de Guvernul Cioloș și probabil nu ne va mai ajuta nimeni cu plata operațiilor și a tratamentelor în afară. Sinceră să fiu, mi-e și frică să vin și să mă operez în România din nou...în momentul în care am plecat cu nouă bacterii...”, a declarat Adina Apostol la Digi24.
Citiţi şi:
Alexandra Furnea: În Germania m-a uimit normalitatea
Alexandra Furnea: „Am început să plâng şi să cerşesc un sedativ”
Alexandra Furnea: Intram în baie ca mieii la tăiat
Alexandra Furnea: Medicii care au minţit sunt complici la crimă
Amintirile de coșmar ale Alexandrei, supraviețuitoare din Colectiv: Ești torturat zi de zi/Medicii spuneau că „am adus eu” pneumonia de acasă
Doi ani de la #Colectiv. Niciun vinovat, frustrare, durere, prea puține schimbări
Arafat: Garantez că nicio țară nu s-ar descurca singură cu un Colectiv