Certificatele digitale COVID se pot genera din platforma dedicată oricând, nefiind condiționate de o anumită oră sau zi, precizează secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu, care atrage atenția asupra unui mesaj înșelător care circulă în mediul online și care spune că documentul respectiv ar putea fi prelungit doar „astăzi până la ora 00.00”.
„Acest mesaj a făcut ca peste 200.000 de persoane să intre în platforma certficat-covid.gov.ro de ieri (joi - n.r.) până la această oră ( vineri, 17:45) pentru a obține certificat nou, de teamă că nu își vor mai putea folosi certificatul”, precizează Andrei Baciu, care publică și un grafic din care se vede impactul acestui fake news din ultimele zile.
„Foarte foarte mulți dintre noi am primit astfel de mesaje în ultimele zile: Certificatul COVID-19 poate fi prelungit astăzi până la ora 00.00. Este un fake news de proporții. Ce-i drept, un fake news sofisticat. Nu este o afirmație falsă scrisă explicit, ci este un fake news provocat prin omisiune. Când spui că „astăzi până în ora 00.00 cine are două doze sau chiar trei și are certificatul covid expirat îl poate prelungi până pe 31.12.2022” se poate foarte ușor înțelege că numai astăzi poți face asta”, explică ”Andrei Baciu pe Facebook.
În România, certificatele care atestă vaccinarea pot fi folosite până la finalul anului. Pentru acele persoane care au certificate cu au termen de valabilitate depășit, acestea își pot reemite certificatul în orice moment, precizează Andrei Baciu.
Deși certificatele COVID erau folosite în România până acum câteva luni, în prezent ele sunt utile numai în afara țării, în funcție de regulile din fiecare țară, reamintește secretarul de stat.
„Dacă o să călătoriți, e important să verificați care sunt regulile fiecărui stat. Nu uitați! E important să vă informați din surse oficiale”, este sfatul oficialului din Ministerul Sănătății.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Editor : Luana Pavaluca