Video Cercetătorii au descoperit că alcoolul provoacă apariția a 60 de boli. Explicațiile unui medic

Data actualizării: Data publicării:
pahar de alcool
FOTO: Profimedia Images

Consumul de alcool, care ar fi responsabil pentru aproximativ trei milioane de decese anual, la nivel global, provoacă apariția a 60 de boli. Este concluzia unui studiu recent, realizat de cercetătorii Universității din Oxford pe mai bine de jumătate de milion de oameni. Experții au descoperit că jumătate dintre boli nu au mai fost până acum legate de consumul de alcool. Printre ele, cataractă, gută și ulcer. Chiar și un consum moderat modifică negativ creierul, arată cercetătorii.

„În primul rând pornim de la cele pe care le cunoaștem deja și sunt clasice. Vorbim de afectarea hepatică sau pancreatita. Sunt boli care pot apărea în urma consumului de alcool. Ceea ce i-a preocupat pe oameni în ultimii ani au fost efectele cronice pe termen lung, multe dintre ele mediate nu neapărat de alcoolul în sine, ci, mai degrabă, de metaboliții care apar în urma proceselor de metabolizare din organism și există foarte multe studii recente care coreleaza consumul de alcool cu apariția unor forme de cancer, în special în zona digestivă, mediate de primul metabolit al alcoolului etilic care este aldehida. De asemenea, au observat că alcoolul consumă o serie de vitamine din grupul vitaminelor B și acest lucru duce la alterarea proceselor neurocognitive. Gândirea, atenția, învățarea sunt modificate de prezența consumului de alcool”, a explicat medicul Radu Țincu, toxicolog, Spitalul Floreasca București, la Digi24.

Întrebat cum se poate vindeca un om de alcoolism, medicul a explicat că este destul de dificil, alcoolismul fiind o adicție.

„Avem dependența la alcool, dependența duce la sevraj. În momentul în care nu mai consumăm alcool apare o stare de disconfort, o stare generală de rău, transpirații, dureri musculare, agitație. De aceea, trebuie tratată multimodal. Discutăm de dezintoxicarea acută a acestor pacienți, care se realizează într-o secție de toxicologie sau psihiatrie. Ulterior, în schimb, toate programele de reintegrare socială și de suport psihologic trebuie să funcționeze, pentru că altfel riscul de a te reapuca de băutură este extrem de ridicat. Foarte mulți alcoolici pe care îi vindecăm în spital, după o perioadă de patru, șase săptămâni de spitalizare, revin și într-o zi, două se reapuc de acest obicei, pentru că lipsește acest program de reintegrare socială”, a mai spus medicul.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...