Ce trebuie să faci când observi aceste semne la o persoană?

Data actualizării: Data publicării:
ambulanta_sanador Articol susținut de Sanador

Vorbirea neclară, lipsa de control asupra membrelor și asimetria facială sunt semne care pot indica o complicație severă, care necesită tratament medical de urgență. Un accident vascular cerebral ischemic (AVC) poate lăsa sechele neurologice severe, dacă nu este tratat corect și în timp util, și poate duce chiar la deces.

Accidentul vascular cerebral ischemic apare atunci când circulația la nivelul creierului este întreruptă, din cauza unui tromb sau a plăcii de aterom care se formează pe pereții unui vas de sânge, îngustându-l. Din cauza lipsei de oxigenare, țesutul cerebral este afectat și începe să moară. Semnele unui AVC apar imediat ce se instalează ischemia cerebrală și este important ca ele să fie observate și recunoscute imediat de persoanele aflate în apropiere, pentru a putea cere ajutor medical de urgență.

Manifestările clinice ale unui AVC pot fi identificate mai ușor prin formula F.A.S.T., acronim pentru Face (Față), Arms (Brațe), Speech (Vorbire) și Time (Timp). Astfel, o persoană care a suferit un accident vascular cerebral ischemic are fața asimetrică sau gura căzută într-o parte, nu poate ridica ambele brațe la același nivel deasupra capului și vorbește neinteligibil. Ultima parte a formulei F.A.S.T. – Timpul – este esențială, pentru că trebuie acționat rapid.

Pacientul trebuie să ajungă în cel mai scurt timp posibil la un compartiment de primiri urgențe. Diagnosticul este stabilit rapid, prin tomografie computerizată sau RMN cerebral. În funcție de indicația stabilită de medic, tratamentul poate fi realizat prin trombectomie mecanică, care implică extragerea cheagului de sânge care blochează circulația, sau prin tromboliză intravenoasă.

Tromboliza poate fi administrată cu succes numai dacă pacientul ajunge la spital în primele 4 ore și jumătate de la apariția semnelor de AVC. Tratamentul prin tromboliză este realizat printr-o perfuzie, prin care pacientul primește medicamente care dizolvă cheagul de sânge, permițând astfel reluarea fluxului sangvin normal la nivelul creierului. Procedura este realizată sub monitorizare medicală continuă, pentru prevenirea unor posibile complicații.

Pentru obținerea celor mai bune rezultate, este esențială colaborarea între echipa medicală din compartimentul de primiri urgențe și medicul neurolog, care decide administrarea perfuziei. Ulterior, pacientul este internat pe secția de neurologie, pentru supraveghere și stabilirea tratamentului necesar. Procedurile de recuperare medicală sunt de asemenea importante pentru o reabilitare optimă, protocolul terapeutic potrivit fiind indicat de un medic specialist.

Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din București unde poate fi administrat tratament prin tromboliză intravenoasă pentru pacienții cu AVC ischemic acut, prin intermediul Compartimentului de Primiri Urgențe. Diagnosticul este stabilit rapid și cu mare precizie, datorită investigațiilor imagistice performante, printre care se numără RMN 3 Tesla și CT 128 slice, realizate cu echipamente moderne.

După stabilizare, pacienții beneficiază de internare în Spitalul Clinic SANADOR, pe Secția de Neurologie, pentru continuarea tratamentului și a investigațiilor. Pentru cele mai bune rezultate terapeutice, pacienții au acces la SANADOR la un program personalizat de recuperare medicală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Putin i-a cerut lui Elon Musk o favoare pentru prietenul Xi Jinping: imediat să blocheze...
Digi FM
Angelina Jolie, spectaculoasă la proiecția noului ei film, „Maria”, la AFI Fest. Fanii sunt de părere că...
Pro FM
Sabrina, solista piesei "Boys", din anii '80, poze în costum de baie la 56 de ani. Superbă și puternică, în...
Film Now
Nicole Kidman se „îngroapă” în muncă pentru a face față pierderii mamei sale. Un apropiat rupe tăcerea: „E...
Adevarul
„În afară de bani, ce naiba vă ține în București?” Ce reacții a stârnit mesajul unui român revoltat de...
Newsweek
Cum poți lua sute de lei în plus la pensie fără să fi muncit pentru ei? Care sunt codițiile?
Digi FM
Angelina Jolie, spectaculoasă la proiecția noului ei film, „Maria”, la AFI Fest. Fanii sunt de părere că...
Digi World
Fructele care pot îmbunătăţi starea de spirit şi alunga oboseala mentală
Digi Animal World
Momentul când două păsări se bat pe un pește. Imaginile surprinse în India au făcut înconjurul lumii
Film Now
Dovadă de curaj. Salma Hayek a dezvăluit ce a făcut la începutul carierei pentru a primi roluri la Hollywood
UTV
(VIDEO) Anthony Hopkins ne arata miscarile sale de dans la 86 de ani: „Danseaza de parca nu te vede nimeni"