Când este necesară chirurgia post-bariatrică

Data publicării:
NHS Healthcare Organisation Looks To The Future
Sursă foto: Christopher Furlong / Getty Images

Aproape un sfert dintre români suferă de obezitate. Din ce în ce mai mulţi apelează la chirurgia bariatrică, adică operaţii de micşorare a stomacului. După această etapă mulţi pacienţi rămân însă cu un surplus de piele care deranjează nu doar estetic, ci şi funcţional. Practic, îi împiedică să aibă o viaţă normală.

În urmă cu patru ani, Cătălin Maxim a ajuns să cântărească 131 de kilograme. Deşi a încercat nenumărate diete, bărbatul nu a reuşit să dea jos niciun kilogram. De aceea, s-a hotărât să facă o operaţie bariatrică, adică de micşorare a stomacului.

„Am slăbit bine, am slăbit frumos, dar îmi rămăsese un şorţ abdominal. Mă deranja la mers, la alergat, la mers cu bicicleta”, a spus Cătălin Maxim.

Zonele care necesită intervenţie post-bariatrică sunt abdomenul, braţele, coapsele şi faţa. Şi asta pentru că deşi reuşesc să slăbească zeci de kilograme, pacienţii se lovesc de un nou obstacol după câştigarea luptei cu obezitatea: pielea în exces. Surplusul acesta îi împiedică să practice diverse activităţi fizice sau sportive. De aceea, medicii spun că singura soluţie este chirurgia post-bariatrică.

„Chirurgia post-bariatrică este o chirurgie care-i modelează corporal. Cu cât pacientul a slăbit mai mult şi pielea nu îl ajută, cu atât mai mult rezultatele slăbirii accentuate sunt neplăcute atât din punct de vedere estetic, cât şi funcţional”, a explicat chirurgul plastician Carmen Giuglea.

Preţul unei intervenţii bariatrice variază de la 2500 de euro la 7000 de euro. La aceste preţuri se mai adaugă costurile unor medicamente şi analize care nu pot fi decontate. Atenţie însă! Intervenţia se face doar la şase luni după stabilizarea greutăţii. Mai mult, este bine de ştiut că pacienţii care au slăbit, de exemplu, între 40 şi 80 de kilograme au nevoie de mai multe operaţii. În România nu sunt însă decontate, costurile sunt foarte mari şi puţini îşi pot permite să scoată mii de euro din buzunar pentru aceste proceduri.

„În unele ţări ca de exemplu în Brazilia aceste intervenţii de reconstrucţie corporală sunt decontate de sistemul de asigurări. Practic fac parte din tratamentul obezităţii: pacientul este operat de stomac, slăbeşte, ajunge să aibă nevoie de corecţii corporale şi beneficiază de ele în spitalele publice”, a explicat medicul Carmen Giuglea.

Operaţiile bariatrice ne scapă de bolile metabolice

În România nici operaţiile bariatrice nu sunt decontate, deşi au un rol important în recăpătarea sănătăţii unui pacient obez.

„Aşa se pot rezolva probleme de diabet zaharat, de hipertensiune arterială, care automat se asociază obezităţii”, a spus medicul Carmen Giuglea.

„Pacienţi cu diabet de tip 2 care erau deja pe insulină și au scăpat de insulină. Pacienţi care trebuiau să ajungă la hemodializă nu au mai ajuns la hemodializă. Schimbarea este foarte interesantă legată de femeile care au sterilitate şi nu pot face copii şi sunt femei foarte tinere care au greutate foarte mare”, a adăugat chirurgul general Rubin Munteanu.

Astfel, medicii spun că după ce pacientele pierd în greutate, şansele să rămână însărcinate cresc. Nu sunt singurele efecte pozitive. Tehnica chirurgicală ajută şi la îmbunătăţirea respiraţiei şi a problemelor articulare. În plus, efectele asupra psihicului sunt majore.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri