Rodica Guiaș are 47 de ani şi suferă de obezitate morbidă, având o greutate de 140 de kilograme. S-a îngrășat brusc în urmă cu 20 de ani și, chiar dacă a încercat toate metodele de slăbire, n-a avut succes. Medicii spun singura soluție ca să revină la o greutate normală este chirurgia bariatrică. Cu alte cuvinte, o intervenţie chirugicală de reducere a stomacului sau de folosire a inelului gastric, mult prea scumpă însă pentru majoritatea pacienţilor.
"Cam scump. 150 de milioane nu am de unde să plătesc. Nu am de unde. Venit nu am. Soțul meu are pensie de boală, nu am cum", spune Rodica Guiaş.
"Centrul cel mai indicat pentru chirurgia bariatrică este Bucureștiul, dar se face și în Oradea cu rezultate bune", susţine diabetologul Mircea Onaca.
Această soluţie este singura care mai poate da rezultate în cazul a 400 de mii de români care suferă de obezitate morbidă. Ei sunt cei mai expuşi unor afecţiuni precum diabetul zaharat, cardiopatia ischemică sau hipertensiunea.
"Epidemia de diabet actuală pare a fi de-abia la început, Ceea ce în acest moment înseamnă o prevalență de11,6% în România, se presupune că în următorii 10-15 ani va însemna o prevalență 15-16%", explică dr. Amorin Popa, şeful secţiei de diabetologie a Spitalului Judeţean din Oradea.
Din acest motiv, medicii spun că românii trebuie să-şi schimbe obiceiurile alimentare şi să adopte un regim alimentar sănătos.
"Trebuie o voință de fier ca să pot să țin regimul."
"Mă îngraș, nu pot da jos deloc. Nu știu e foarte greu. Am un regim de viață foarte greu."
Specialiştii dau exemplul Finlandei, unde incidența bolilor cardiovasculare s-a redus cu 60% prin promovarea în rândul populației a obiceiurilor alimentare sănătoase. Același lucru s-a întâmplat în ultima jumătate de secol și în Statele Unite ale Americii.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Tiberiu Catrişcău