Elena Dumitriu are 54 de ani şi este prima persoană care a fost operată la Iaşi în centrul de chirurgie bariatrică şi metabolică. În luna aprilie, cântărea 103 kilograme. A luat în greutate după ce a rămas fără loc de muncă şi a intrat într-o depresie.
„Stresul respectiv m-a dus tare mult spre obezitatea infernală. E urâtă tare obezitatea, eram o persoană obosită de viaţă, greoaie, efectiv îmi doream mai mult să mor, decât să mai trăiesc„, a povestit Elena Dumitriu.
A slăbit 35 de kilograme in opt luni
După ani de chin, femeia a decis să pună capăt suferinţei printr-o operaţie. Stomacul i-a fost micşorat şi, de la 103 kilograme, a ajuns la 68.
„Acum sunt foarte încântată şi îmi doresc să trăiesc cât vrea Dumnezeu, iarăşi nu pot eu să decid, dar îi mulţumesc în fiecare clipă pentru darul ăsta minunat„, a spus zâmbitoare Elena Dumitriu.
„Ea nu putea să meargă, să mergem împreună, să ne bucurăm de sănătate cum s-ar spune, dar acum se simte, se vede o schimbare majoră„, a precizat Constantin Dumitriu, soţul femeii.
16 persoane operate la Iaşi
În total, 16 persoane au fost operate din luna aprilie şi până în prezent la Iaşi. Toate diagnosticate cu obezitatea morbidă.
„Ceea ce am făcut noi este gastrectomia longitudinală care constă în transformarea stomacului într-un tub gastric cu o capacitate de 150-200 de mililitri. În felul ăsta se îndepărtează două treimi din peretele gastric şi mai ales zona fundică care secretă grelina, un hormon responsabil de senzaţia de foame”, a declaratdr. Sergiu Pădureanu, medic chirurg Spitalul „Sf. Spiridon”.
Stilul de viaţă sănătos, primordial
Intervenţia nu este suficientă pentru a scăpa definitiv de greutatea în plus. După operaţie, pacienţii trebuie să adopte un stil de viaţă sănătos, în care să se evite alimentaţia de tip fast food, stresul şi sedentarismul. Prevenţia bolii şi a complicaţiilor ar fi ideală, spun medicii, însă pentru asta, oamenii trebuie să identifice problema la timp.
„Dacă începem să avem kilograme în plus, atunci să ne prezentăm la doctor, când avem câteva kilograme în plus, nu când ajungem peste suta de kilograme”, a subliniatprof. dr. Mariana Graur, şef secţie Diabet şi Nutriţie, Spitalul „Sf. Spiridon”.
Doctorii susţin că indicele de masă corporală, adică raportul dintre greutate şi înălţime, trebuie să se încadreze între 20 şi 25, pentru ca greutatea unei persoane să fie normală. Pentru un indice de peste 25, diagnosticul este de supraponderalitate, iar peste 30 de obezitate.