O tânără din Marea Britanie a devenit dependentă de ceaiurile pentru slăbit și aproape și-a distrus sistemul digestiv din cauza lor. India Benjamin vrea acum să le avertizeze pe tinere să nu recurgă la astfel de metode de slăbire doar pentru că aceste ceaiuri sunt promovate agresiv de modele sau vedete pe rețelele de socializare, scrie BBC News.
„Toate fetele slabe și bronzate pe care le urmăream pe rețelele de socializare făceau reclamă la aceste ceaiuri”, a declarat tânăra, care se luptase în trecut cu dezechilibre ale alimentației.
„Le iei de câteva ori, scapi de balonare, te simți mai ușoară și devii dependentă de senzația aceea de a te simți mai slabă”, adaugă India.
Tânăra spune că ajunsese să bea câteva căni de ceai pe zi, timp de șase luni. Când nu și-a mai permis să își cumpere ceaiuri scumpe, a trecut la cele produse de companii necunoscute, mult mai ieftine.
Iar Queenette Konyeha, o tânără de 23 de ani, s-a ales cu un ulcer și o infecție a vezicii, după ce a folosit produsele promovate de vedete pe Instagram.
„Vrei să le încerci pentru că ai încredere că funcționează pentru aceste fete cunoscute și te gândești că vor funcționa și pentru tine. Însă eu am făcut ulcer, pentru că nu mai mâncam corect. M-au făcut să îmi pierd apetitul”, afirmă ea.
Medicii spun că ceaiurile diuretice, cu efect laxativ, pot fi periculoase și că nu ar trebui folosite în dietele de slăbire. „Ele schimbă modul în care funcționează sistemul digestiv, bacteriile din sistemul digestiv, despre care știm că sunt importante pentru sănătatea noastră”, spune medicul Duane Mellor, de la Universitatea Coventry.
Nu există nicio dovadă științifică despre efectul ceaiurilor diuretice în dietele de slăbire. Însă asta nu le împiedică pe companiile care le produc să le facă reclamă și să le promoveze drept produse care ajută la scăderea în greutate.
„Multe persoane, în special fetele tinere, multe care nici măcar nu ar avea nevoie să slăbească, încep să țină diete de la vârste fragede. Iar aceste ceaiuri pot duce ulterior la alte probleme, precum anorexia sau bulimia. Ele afectează modul în care organismul nostru trebuie să funcționeze în mod natural”, mai spune medicul Duane Mellor.