Boli grave operate minim invaziv. Radiologia intervenţională, tehnica viitorului

Data actualizării: Data publicării:
sala de operatii

Radiologia intervenţională foloseşte imaginile oferite în timp real de razele X pentru a-l ajuta pe medic să efectueze intervenţii minim invazive.

„Printr-o înţepătură a unei artere, fie că este radială, brahială sau femurală, reuşim să ajugnem în orice punct din organism care este vascularizat de o arteră sau de o venă şi astfel tumorile să le vitregim de vascularizație, anevrismele cerebrale să le umplem sau să deviem fluxul cu nişte stenturi, vasele astupate să le astupăm trăgând afară trombii şi mutle altele”, explică dr. Ştefăniţă Dima, medic primar radiolog supraspecializat în neuroradiologie intervenţională.

Aproape orice intervenţie laparoscopică poate fi înlocuită cu această tehnică.

De cele mai multe ori, medicii pot sta de vorbă cu pacienţii chiar pe masa de operaţie. Asta pentru că în cele mai multe cazuri este nevoie doar de anestezie locală.

O ramură aparte o reprezintă tratamentul tumorilor hepatice, printr-o tehnică care se numeşte embolizare.

„Întâi se injectează un chimioterapic strict localizat în tumoră, ulterior se astupă tumora şi vasul care hrăneşte tumora ca ea să fie vitregită atât de hrană, cât şi de oxigen şi de hrană şi în felul ăsta să se micşoreze măcar în dimensiuni sau să dispară”, spune dr. Ștefăniță Dima.

Embolizarea se foloseşte şi în cazul afecţiunilor ginecologice cum ar fi fibroamele uterine sau adenomioza. Femeile care se confruntă cu aceste diagnostice primesc adesea indicaţia de histerectomie. Multe nici măcar nu află despre posibilitatea efectuării unei embolizari. În comparaţie cu intervenţia clasică, beneficiile sunt nenumărate.

„Pacienta este trează, nu simte nicio durere, niciun simptom, un pic de căldură în burtică, după ce am injectat particulele de embolizare, am scos cateterul, rămâne la mână un pansament şi pacienta trei ore trebuie să nu îndoaie mâna din cot ca să nu avem o vânătaie la locul de puncție”, arată dr. Rareş Nechifor, medic primar radiologie intervenţională.

A doua zi pacienta poate fi externată.

Intervenţia are însă şi unele contraindicaţii.

„Sunt contraindicaţii absolute: alergia la substanţă de contrast, pacientele însărcinate nu pot să fie tratate decât după naştere, prezenţa unei infecţii genitale, o astfel de infecţie trebuie mai întâi tratată”, spune dr. Rareş Nechifor, medic primar radiologie intervenţională.

Neuroradiologia intervenţională este o altă ramură cu nenumărate beneficii pentru bolnavi. Iar pentru mulţi pacienţi reprezintă singura şansă la o viaţă normală.

„Au fost cazuri în care neurochirurgii nu credeau să se mai poată rezolva ceva şi am avut șansa să putem noi să facem endovascular. Nu minuni. Să ne facem treaba...”, spune dr. Ștefăniță Dima.

Un pacient de exemplu nu putea să meargă mai mult de 5-6 metri.

„Am descoperit în urma unei angiografii spinale, o fistulă pială între artera spinală anterioară şi o venă. A făcut un fenomen de hipertensiune venoasă, fenomen care se acutiza din ce în ce mai tare şi singura soluţie era întreruperea comunicării arteră-venă, întreruperea acestei fistule”, povestește dr. Ștefăniță Dima.

În acest caz pacientul a fost supus unui tip de anestezie numit „awake anesthesia”. Adică, la un moment-dat în timpul intervenţiei pacientul a fost trezit pentru a vedea dacă intervenţia a reuşit.

„Am intrat cu un cateter până la nivelul fistulei şi acolo am introdus un ghem de sârmă care a făcut ocluzia fistulei”, spune dr. Ștefăniță Dima.

Iar în sala de operaţii era şi un neurochirurg pregătit să intervină, însă nu a fost nevoie.

„Văzând însă că lucrurile au mers bine şi văzând că îşi mişcă bine picioarele şi că a dispărut chiar în mare parte simptomatologia, am eliberat sârmele respective şi am adăugat şi altele şi am reuşit să oculzăm complet, iar pacientul s-a trezit impecabil, deja îşi mişcă bine membrele inferioare şi aşteptăm ca mâine seară să plece acasă”, explică Ștefăniță Dima.

Costurile sunt din păcate o problemă. O intervenţie porneşte de la câteva mii de euro, în funcţie de complexitate, iar majoritatea se fac doar în spitalele private. Costurile nu sunt însă decontate de casa de sănătate, iar la stat numărul de spitale în care această tehnică este folosită este foarte mic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Imagini din satelit cu Valencia înainte și după inundațiile catastrofale provocate de fenomenul DANA
Digi FM
"Am localizat mașina, dar ei nu sunt aici". Mărturia unei românce din Spania, ai cărei părinți au dispărut în...
Pro FM
Val de reacții după ce Delia a apărut pe rețelele de socializare într-o altă ținută extravagantă: „Ce este în...
Film Now
Winona Ryder a împlinit 53 de ani. De ce se simte norocoasă alături de partenerul ei: „Avem multe în comun”
Adevarul
Cum se declanșează o afecțiune care provoacă degradarea celulelor creierului. Simptomele bolii apar între 30...
Newsweek
Cu cât crește o pensie dacă vei cumpăra între 1 și 6 ani de vechime? Termenul expiră în 2 luni
Digi FM
Ce este DANA, fenomenul extrem care a lovit Spania. Inundații devastatoare și aproape 100 de morți
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Tim Burton, apariție rară alături de cei doi copii ai lui. Billy Ray și Nell au moștenit trăsăturile tatălui...
UTV
Ilona Brezoianu a povestit despre modul inedit in care si-a cunoscut sotul. „E o poveste cu final fericit."