„Boala implanturilor mamare”. O femeie din California povestește calvarul prin care a trecut în urma procedurii

Data publicării:
Buinewicz este unul dintre autorii studiului din 2021 despre BII, menționând că durerea generalizată, oboseala, confuzia, migrenele, anxietatea, artrita, modificările vederii, erupțiile cutanate, problemele gastrointestinale și depresia sunt cele mai comune simptome raportate de un grup de 248 de participanți.
Deși nu este un diagnostic formal, o disfuncție autoimună cunoscută sub numele de boala implanturilor mamare devine o afecțiune tot mai întâlnită la pacienții care aleg această procedură chirugicală. Foto: Shutterstock

„Mă simțeam ca și cum aș fi fost lovită de un autobuz”. Deși nu este un diagnostic formal, o disfuncție autoimună cunoscută sub numele de boala implanturilor mamare devine o afecțiune tot mai întâlnită la pacienții care aleg această procedură chirugicală.

Britney Pollock face parte dintr-un număr necunoscut de persoane care experimentează ceea ce mulți au numit neoficial „boala implanturilor mamare”. Termenul, devenit tot mai popular pe rețelele de socializare, nu este un diagnostic medical formal.

Britney Pollock avea vârsta de 26 de ani în anul 2016, atunci când a decis să apeleze la procedura de mărire a sânilor, prin introducerea a 400 de centimentri cubi de silicon sub mușchii pectorali.

Timp de doi ani, femeia povestește că s-a simțit bine, fiind mulțumită de rezultate: „A fost plăcut să arăt bine”.

Lucrurile s-au schimbat însă în jurul anului 2019, când Britney Pollock a început să se simtă din ce în ce mai rău.

„Am început să mă îmbolnăvesc fără motiv și nu puteam să-mi dau seama ce se întâmplă,” poveștește ea.

Femeia mărturisește că durerile articulare și musculare o făceau să se trezească în fiecare dimineață cu stări de confuzie, migrene, erupții cutanate și probleme de vedere.

„Mă simțeam ca și cum aș fi fost lovită de un autobuz”, a povestit ea, adăugând că avea „simptome ciudate și aleatorii”.

Britney Pollock a apelat la diverși specialiști, iar în cele din urmă, un reumatolog de la Universitatea din California, Los Angeles, i-a spus că, pe baza afecțiunilor ei și a evoluției lor, s-ar putea să aibă o boală autoimună provocată sau agravată de implanturile mamare. Deși îndepărtarea implanturilor ar putea să nu o vindece complet, doctorul a explicat că ar putea să-i amelioreze simptomele sau să prevină agravarea lor.

Pollock și-a scos implanturile în septembrie 2023. De atunci, multe dintre simptomele ei s-au ameliorat. „În general, mă simt mai bine, iar mental, este o ușurare că implanturile nu mai sunt în interiorul meu, provocând posibile daune,” spune ea.

Simptomele disfuncției autoimune

Boala implaturilor mamare sau BII se referă la disfuncții autoimune caracterizate prin „inflamație cronică de nivel scăzut, cauzată de implanturile mamare”, spune Dr. Brian Buinewicz, un chirurg estetician care activează în Pennsylvania și New Jersey.

Buinewicz este unul dintre autorii studiului din 2021 despre BII, menționând că durerea generalizată, oboseala, confuzia, migrenele, anxietatea, artrita, modificările vederii, erupțiile cutanate, problemele gastrointestinale și depresia sunt cele mai comune simptome raportate de un grup de 248 de participanți.

Specialiștii menționează că cel mai mare risc de inflamație se întâlnește în urma implanturilor din silicon texturat, dar studiul a constatat că indiferent de tipurile de implant, toate persoanele pot experimenta simptome de BII, găsind ușurare după îndepărtarea acestora.

Disfuncția autoimună afectează întreg organismul, motiv pentru care pot apărea atât de multe simptome, explică Buinewicz.

Implanturile mamare pot provoca probleme de sănătate

Deși nu se știe cu certitudine motivul pentru care implanturile mamare ar putea cauza probleme de sănătate, specialiștii au mai multe teorii.

Buinewicz, care efectuează lunar în jur de 25 de intervenții de acest gen, sugerează că problemele ar putea fi legate de silicon, deoarece atât implanturile saline, cât și cele cu gel de silicon au un înveliș din cauciuc de silicon polisiloxan.

Deși siliconul nu este considerat toxic și nu ar trebui să inițieze o reacție din partea țesutului viu, medicii se întreabă acum dacă ar putea provoca inflamație, mai ales la pacienții care au o formă de alergie sau sensibilitate.

Studiul din 2021 al lui Buinewicz a constatat posibilitatea ca infecțiile bacteriene de grad scăzut legate de implanturi să fie asociate cu BII, dar sunt necesare cercetări suplimentare.

Îndepărtarea implantului mamar

Anumite studii indică faptul că îndepărtarea implantului mamar poate oferi pacienților unele ușurări.

Dr. Brian Buinewicz a constatat că îndepărtarea implanturilor și a țesutului capsular a fost o procedură sigură care a dus la un grad ridicat de satisfacție a pacienților.

Un studiu din 2000 a arătat că extracția implantului mamar a dus la o reducere temporară a durerilor musculoscheletale, o vitalitate îmbunătățită, sănătate mintală și satisfacție corporală.

Un alt studiu din 2022 din Olanda a urmărit 152 de femei care și-au îndepărtat implanturile din motive clinice, constatându-se faptul că 43% dintre participanți au experimentat o îmbunătățire semnificativă a simptomelor.

Pacienți precum Britney Pollock și cântăreața americană Michelle Visage, care a lansat un documentar în 2021 despre BII și intervenția ei de extragere a implantului mamar, spun că se simt mai bine după ce și-au îndepărtat implanturile.

Editor : Ș.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri