Oamenii fără simțul mirosului respiră diferit. Rezultatele unui studiu arată legătura dintre anosmie și alte probleme de sănătate

Data publicării:
Anosmia are efecte negative asupra sănătății. Cum afectează lipsa mirosului respirația și bunăstarea
Lipsa mirosului și riscurile ascunse: Rezultatele unui studiu arată legătura dintre anosmie și alte probleme de sănătate. Foto: Shutterstock

Cercetătorii de la Weizmann Institute of Science au descoperit că persoanele care s-au născut fără miros respiră diferit față de cei care îl au, ceea ce ar putea explica legătura dintre anosmie și diverse probleme de sănătate, inclusiv depresie, dar și creșterea riscului de deces, relatează The Guardian.

Un studiu recent a analizat obiceiurile respiratorii ale 21 de persoane cu anosmie congenitală, persoanele care s-au născut fără simțul mirosului, și 31 de persoane cu simțul olfactiv intact. În timpul studiului, participanții au purtat un dispozitiv special care măsoară fluxul de aer din nări timp de 24 de ore, în timp ce aceștia își desfășurau activitățile zilnice.

Rezultatele au arătat că cei fără simțul mirosului au un tipar de respirație distinct, cu mai multe pauze și un flux respirator mai scăzut în comparație cu ceilalți.

Cercetătorii au constat și faptul că aceste diferențe ar putea avea implicații importante atât pentru sănătatea fizică cât și mentală a acestor indivizi. Spre exemplu, pierderea mirosului a fost asociată cu stări de depresie, un sentiment de izolare și chiar cu riscuri crescute de deces prematur.

Mai mult, cercetătorii au utilizat și un algoritm de învățare automată pentru a prezice cu o acuratețe de 83% dacă un participant avea sau nu anosmie, ceea ce sugerează că diferitele modele de respirație ar putea fi un indicator al absenței acestui simț.

Oamenii de știință recunosc că studiul are anumite limitări, precum dimensiunea mică a eșantionului și faptul că nu s-a luat în considerare respirația pe gură. Totodată, ei subliniază că există și alte motive posibile pentru asocierea dintre lipsa mirosului și problemele de sănătate, dar diferențele în modelele de respirație ar putea contribui semnificativ la aceste riscuri.

Profesorul Noam Sobel, unul dintre autorii studiului, a declarat că respirația are un rol crucial în sănătatea generală a organismului, comparând-o cu importanța unui simplu suspin.

„Dacă nu suspini, poți să mori”, a transmis el.

Această cercetare deschide noi perspective asupra înțelegerii funcției olfactive și a impactului său asupra sănătății umane.

Editor : Ș.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Motivul pentru care elvețienii nu au vrut să-i scrie Principesei Margareta, pe certificatul de naștere, că...
Digi FM
"Ne-am împrumutat pentru a susține economiile altor țări". Analistul Radu Georgescu, despre datoriile de sute...
Pro FM
Raluka, nașă de botez pentru fiul Anei Baniciu. Însoțită la petrecere de iubitul cu 20 de ani mai mare...
Film Now
Dovadă de curaj. Salma Hayek a dezvăluit ce a făcut la începutul carierei pentru a primi roluri la Hollywood
Adevarul
„În afară de bani, ce naiba vă ține în București?” Ce reacții a stârnit mesajul unui român revoltat de...
Newsweek
Erorile de la Casa de Pensii îi lasă pe unii pensionari cu mai puțini bani. De unde sunt aceștia?
Digi FM
Cum să ne adaptăm la trecerea la ora de iarnă. Sfaturile doctorului Marius Sava
Digi World
Fructele care pot îmbunătăţi starea de spirit şi alunga oboseala mentală
Digi Animal World
Momentul când două păsări se bat pe un pește. Imaginile surprinse în India au făcut înconjurul lumii
Film Now
Ce se află în spatele aspectului clar întinerit al lui Brad Pitt. Actorul ar fi investit 130.000 de dolari în...
UTV
(FOTO) Ana Baniciu si Edy Kovacs si-au botezat baietelul. Imagini emotionante de la eveniment