Boala care poate provoca oboseală și lipsa poftei de mâncare

Data actualizării: Data publicării:
12.08 Digi24.ro Articol sustinut de SANADOR

Pierderea poftei de mâncare, oboseala excesivă și scăderea neintenționată în greutate pot fi semne și simptome ale unei probleme de sănătate tot mai frecvente – boala ficatului gras.

Această afecțiune apare în special din cauza unui stil de viață nesănătos, care implică sedentarism și o dietă dezechilibrată, bazată pe alimente grase și procesate. Consumul excesiv de alcool este un alt factor de risc important, care determină una dintre formele acestei afecțiuni – ficatul gras alcoolic.

În timp, grăsimea se acumulează la nivelul celulelor ficatului, iar atunci când țesutul adipos ajunge să depășească 5% din greutatea acestui organ, este stabilit diagnosticul de ficat gras sau de steatoză hepatică. Boala nu trebuie neglijată, pentru că evoluează în timp și, în lipsa unui regim alimentar adecvat, poate duce la steatohepatită, la fibroză hepatică și chiar la ciroză.

Pentru a preveni aceste complicații, este indicat un consult de specialitate la medicul gastroenterolog, de îndată ce apar manifestările clinice. Afecțiunea poate fi diagnosticată printr-o ecografie abdominală, care poate fi urmată și de o investigație mai performantă – elastografie hepatică tip Fibroscan, care măsoară gradul de elasticitate al ficatului. Aceste proceduri sunt neinvazive și rapide, fiind esențiale și în monitorizarea afecțiunii, dar și a altor boli de ficat.

Dacă steatoza hepatică este identificată din timp, înainte de formarea unui țesut cicatriceal la nivelul ficatului – fenomen specific fibrozei și cirozei hepatice – medicul poate recomanda doar un regim alimentar, cu renunțarea la alcool și la produsele care conțin multe grăsimi. De asemenea, specialistul va indica scăderea în greutate, în cazul pacienților supraponderali, respectarea unui program zilnic de exerciții fizice, dar și odihnă suficientă și evitarea stresului.

Persoanele diagnosticare cu boala ficatului gras sau cu alte afecțiuni hepatice trebuie să acorde o mai mare atenție stării de sănătate, să respecte recomandările medicului și să meargă periodic la consultații de specialitate. Analizele de laborator sunt de asemenea importante pentru monitorizarea pe termen lung, pentru că deseori pacienții cu steatoză hepatică au un nivel crescut de colesterol și de trigliceride în sânge, iar glicemia și tensiunea arterială pot fi de asemenea crescute. În aceste situații, medicul poate recomanda și tratament medicamentos.

Pentru a obține cele mai bune rezultate pe termen lung, pacienții trebuie să se adreseze pentru diagnostic, tratament și monitorizare unui centru medical specializat, care asigură o abordare multidisciplinară pentru afecțiunile hepatice. Un exemplu în aceste sens este Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR. Aici, pacienții au acces la consultații de gastroenterologie asigurate de medici cu experiență în hepatologie, de medici nutriționiști, de specialiști în boli infecțioase sau în chirurgie hepato-bilio-pancreatică, în funcție de indicație.

La SANADOR, consultațiile de specialitate sunt urmate de analize de laborator performante și de investigații imagistice efectuate cu echipamente de ultimă generație, pentru un diagnostic de mare acuratețe. Tratamentul este stabilit individualizat, în funcție de gradul steatozei hepatice, astfel încât sunt prevenite complicațiile, iar pacienții se pot bucura de o calitate bună a vieții.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Celine Dion, la 30 de ani de la aniversarea nunții cu soțul pierdut în 2016: "Ești totul pentru noi. Îți...
Film Now
Tom Cruise, recompensat de Marina SUA pentru că a stimulat recrutarea de piloți: "Voi continua să îmi servesc...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Keanu Reeves, despre posibilitatea de a reveni într-un nou film John Wick. Starul dezvăluie ce îl ține pe loc...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei