Boala care poate fi tratată doar dacă este diagnosticată până la vârsta de șapte ani
Data publicării:
Spre deosebire de miopie, când copiii ajung la medic din timp, pentru că pur și simplu nu mai văd, în cazul ambliopiei lucrurile stau diferit. Cei mici nu își dau seama că au probleme, pentru că e vorba doar despre un ochi cu vedere mai slabă. Dacă boala ochiului leneș nu este diagnosticată și tratată pâna la șapte ani, nu se mai poate face nimic.
Ambliopia sau „boala ochiului leneș” reprezintă vederea slabă a unuia dintre ochi(există și cazuri bilaterale), în ciuda structurii normale a globului ocular și, în ciuda corecției defectului refractiv. Aceasta poate apărea încă de la naștere.
Diagnosticul se pune în urma examenului oftalmologic complet, atunci când există diferențe de acuitate vizuală între cei doi ochi. În cazurile în care acuitatea vizuală nu poate fi măsurată, comportamentul vizual, testele de binocularitate și examenul refractiv al ochiului pot indica acest diagnostic.
Cât de important este să fie diagnosticată din timp?
sunt situații în care nu apare nicun simptom și se descoperă la 18 ani un ochi leneș, când vrea să susțină examenul de permis auto
nu mai poate face nimic
vederea se recuperează până la vârsta de șapte ani
e important ca tratamentul să începă în primii ani de viață, de la 3-4 ani
Cum se tratează?
ocluzia clasică
jocuri cu CD-uri speciale
ochelari pentru ambliopie
Despre ce jocuri este vorba?
sunt jocuri speciale, pe care le dă oftalmologul
recreează nivelul de acuitate vizuală pe care îl indică medicul
supravegeat de adult - trebuie neapărat să stea la 40cm distanță de monitor
30 de minute de joc echivalează cu două ore de acoperit