Descoperire alarmantă în Craiova. Cinci bătrâni de la un cămin din oraş au fost cobai timp de o lună, pentru un inginer pensionar care inventează leacuri minune. Grav este că medicii, care se îngrijesc de sănătatea bătrânilor din azil, au ştiut şi au aprobat experimentul. Cazul a fost ignorat până acum de autorităţi, pentru că nimeni nu a făcut nicio plângere.
Ionică Ruxanda, inventatorul de tincturi: Se agită, se pune pe zahăr cubic sau eu pun în inhalator şi, dacă sunteţi răcită sau chiar gripată, în mod sigur vă vindecaţi.
E unul din leacurile minune ale fostului inginer chimist Ionică Ruxandra, acum pensionar. De ani de zile umblă să-i convingă pe doctori că tincturile şi ceaiurile lui sunt vindecătoare. Şi-a găsit succesul la un cămin pentru persoane vârstnice din Craiova.
Valentin Giurcă, directorul caminului: Am semnat un protocol de colaborare prin care dumnealui ne asigură nişte produse naturiste, eu nu sunt de meserie, ceva dezinfectanţi şi tincturi.
Directorul căminului spune că a acceptat aşa-zisele tratamente naturiste după ce s-a consultat cu medicii care îngrijesc bătrânii. Şi care s-au lăsat convinşi de leacuri, chiar dacă, recunosc ei, nu ştiu prea bine ce conţin.
Reporter: Dumneavoastră ştiţi că aceste tratamente încă nu sunt acreditate, nu vă expuneţi unor riscuri?
Adela Rudăreanu, medic în cadrul căminului: Ba da. De asta am şi tatonat terenul şi, văzând totuşi că, după primele aplicări rezultatul a fost bun, am continuat.
Reporter: Cunoaşteţi ingredientele?
- Nu, am mers pe încredere şi a fost bine.
Încredere deplină în medici au avut şi pacienţii.
Nelu, pacient: Mi-a ieşit aici o bubiţă. Şi am vorbit cu fetele, cu doamna doctoră (...) Nu, nu mi-a fost teamă. Am mers pe mâna doamnei doctor.
Fostul inginer chimist e gata să garanteze pentru remediile sale
Ionică Ruxanda, inventatorul de tincturi: Experimentele făcute aici la căminul pentru persoane vârstince au fost excelente, ceea ce mă bucură şi vreau să profite de acest lucru şi alţii care sunt bolnavi.
Colegiul Medicilor găseşte însă revoltătoare situaţia.
Cristian Săndulescu, vicepreşedinte colegiul medicilor Dolj: Folosirea unor metode de tratament nefundamentate ştiinţific sau neacceptate de comunitate medicală şi cu riscuri pentru pacient, reprezintă un fapt nedeontologic.
Colegiul medicilor precizează că nu se poate sesiza din oficiu. Pentru a face verificări este nevoie de o plângere oficială.