Oficialii americani din sănătate au descoperit o nouă formă rară de cancer la sân, care apare la femeile care și-au pus implanturi mamare, scrie CNN. Cel puțin 457 femei din SUA au fost diagnosticate până acum cu limfon anaplazic cu celule mari, o formă de cancer a sistemului imunitar.
Dintre acestea, nouă femei au murit din cauza cancerului rar care afectează sistemul imunitar și ale cărui celule au ca loc de origine țesutul din jurul implantului mamar. Food and Drug Administration (FDA) din SUA a concluzionat că femeile care au implanturi au un risc mai mare de a suferi de această formă rară de cancer decât femeile care nu au implanturi.
„Sperăm ca aceste informații să conducă la o dezbatere mai atentă între medici și pacienți în legătură cu implanturile mamare”, a transmis FDA.
De asemenea, FDA a trimis o scrisoare de avertizare medicilor esteticieni, în care aceștia sunt informați despre legătura descoperită între implanturi și limfomul anaplazic cu celule mari.
„Ne dorim ca medicii să fie conștienți de aceste riscuri și să fie mai atenți la pacienții care prezintă umflături, inflamații sau noduli dureroși în jurul implanturilor”, a transmis FDA.
Riscul acestei forme de cancer apare mai ales în cazul pacientelor care au implanturi cu o suprafață texturată. Cancerul nu este agresiv, avansează lent și poate fi tratat cu succes, însă doar dacă este descoperit în stadiul incipient.
„Implanturile sunt introduse în spatele țesutului mamar sau sub mușchi. În timp, apare o cicatrice fibroasă, numită capsulă, care se dezvoltă în jurul implantului, separându-l de țesutul mamar”, mai explică FDA.
Potrivit Societății Americane a Chirurgilor Plasticieni, aproximativ 10-11 milioane de femei din întreaga lume au implanturi mamare.