Raed Arafat a vorbit la Digi24 despre interzicerea pelerinajului de la moaștele Sfintei Parascheva. Medicul a spus că „trebuie să înțeleagă lumea că aici nu este vorba nici de disproporție, nici de discriminare, nici de dorința de a face rău unora sau bine altora. Aici este vorba de domeniul sănătății publice”. Referitor la comunicatul Patriarhului Daniel care consideră că interzicerea pelerinajului pentru credincioșii care nu locuiesc în Iași este o „măsură disproporționată, discriminatorie”, care a fost luată „fără o consultare prealabilă” și în care cere autorităților anularea măsurii, Raed Arafat spune că o revenire asupra interdicției poate fi doar una politică, nu sanitară. De asemenea, șeful ISU a explicat că nu numai prezența la pelerinaj este periculoasă ci și drumul către Iași și înapoi a mii de persoane prezintă un risc mare de infectare.
Raed Rafat: Eu am evitat să comentez aspectul religios, tocmai pentru că mulți au încercat să se folosească exact de faptul că „doctorul Arafat nu face parte din credința noastră, înseamnă că are ceva cu noi”. S-a folosit acest lucru în ultimele zile, s-a folosit de către unii într-un stil destul de neplăcut.
Trebuie să înțeleagă lumea că aici nu este vorba nici de disproporție, nici de discriminare, nici de dorința de a face rău unora sau bine altora. Aici este vorba de domeniul sănătății publice.
Deciziile se iau analizând aspectele de sănătate publică. Noi am explicat logica care stă în spatele acestei decizii. Și anume că este riscul de infecție pe drum către, și de acolo înapoi, plus timpul petrecut la fața locului, dacă este un număr foarte mare de oameni.
Arafat: Revenirea asupra interdicției poate fi doar o decizie politică, nu sanitară
Se revine asupra interdicției numai dacă decizia este una politică și nu tehnică. Nu! Și asta nu o zic eu, știu părerea colegilor cu care lucrăm. N-avem cum să revenim asupra unei astfel de decizii care este făcută cu bună credință și în baza unor analize foarte serioase. Când pui oamenii în autocare, trenuri și îi trimiți 8 ore și se întorc 8 ore, 7 ore, 6 ore, e suficient să fie unul, doi asimptomatici între ei și să ne trezim că se întorc 20 care sunt infectați, iar unora dintre ei să li se pună viața în pericol.
Pericolul este mare nu numai acolo, ci și în timpul transportului. Hai să luăm un autocar. Să spunem că nu punem în el 50 de persoane. Punem 30 în el. Sunt câteva ore de mers, nu știm dacă vor respecta purtatul măștii și tot restul. Nu este nicio supraveghere, sunt oameni care unii dintre ei nici nu vor să poarte mască, și, automat mijlocul de transport devine un loc unde se transmite boala către mai mulți.
Acest lucru l-am avut. Am avut cândva, la începutul pandemiei, situații cu autocare pline de oameni veniți din diaspora, și unul singur a infectat oameni care au coborât în mai multe județe, și trebuia să-i căutăm, să-i găsim, să vedem unde sunt... Și au ieșit mai mulți pozitivi.
Același lucru se poate întâmpla acum. Dacă nu se întâmplă la dus, se întâmplă la întors. Plus situația de la fața locului, într-o localitate care este și ea cu o incidență mare de cazuri. Impactul poate să fie și mai serios dacă vin mii de oameni în localitatea respectivă.
Editor : Liviu Cojan