Apariția sclerozei multiple, influențată de expunerea la soare
Data actualizării: Data publicării:
Oamenii de știință australieni au descoperit că vârsta la care apar pentru prima oară simptomele sclerozei multiple (SM) au legătură cu latitudinea. Un studiu internațional de anvergură, condus de Institutul Menzies pentru Cercetări Medicale din Australia a relevat, vineri, că persoanele care trăiesc departe de Ecuator au mai multe șanse să dezvolte simptome de SM decât cele care locuiesc la tropice, informează Xinhua.
Potrivit conducătorului studiului, profesorul Bruce Taylor, neurocercetător și clinician, creșterea distanței față de Ecuator este asociată cu apariția primelor simptome de SM mai devreme, potrivit Agerpres.
Despre SM se știa că este cauzată de o combinație complexă de factori genetici și de mediu, printre care latitudinea și/sau expunerea la soare și nivelurile de vitamina D, însă până în prezent nu era clar dacă latitudinea ar putea afecta și vârsta la care apar pentru prima oară simptomele.
Pentru a afla acest lucru, cercetătorii au analizat datele a peste 22.000 de pacienți diagnosticați cu SM în 52 de centre din 21 de țări din Europa, America de Nord și de Sud, Asia Mică, Asia de Sud și Australia.
Vârsta medie la care au apărut primele simptome a fost calculată la circa 32 de ani. Cu toate acestea, după ce s-au luat în considerare factorii cu posibilă influență asupra bolii, cercetătorii au descoperit că la fiecare creștere a distanței față de Ecuator cu 10 grade, simptomele apar cu zece luni mai repede. În cazul persoanelor care locuiesc cel mai departe de Ecuator, simptomele apar cu aproape doi ani mai devreme decât la cele care trăiesc mai aproape de Ecuator.
Deși autorii cercetării au subliniat că studiul este pur observațional, acesta „sugerează cu fermitate” că factorii legați de latitudine, asociați cu riscul de SM, afectează și severitatea bolii.
Concluziile studiului au fost publicate în Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry''.