Ancheta privind dezinfectanții neconformi se extinde. Au fost luate probe din nu mai puțin de 50 de spitale și clinici, mult mai multe decât știam că ar fi fost inițial, iar probele vor fi analizate atât la Institutul Cantacuzino şi la un laborator din Europa, cel mai probabil din Cehia sau Germania.
Investigaţia a fost declanşată la sesizarea Ministerului Sănătăţii, care a constatat în urma unor verificări că cel puţin 3 din cele 15 substanţe dezinfectante din spitale sunt neconforme.
Reprezentanţii celor două firme vizate de anchetă au negat acuzaţiile, ba chiar unul dintre ei a afirmat că ancheta ar ascunde un interes al ministrului Sănătăţii.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, în urmă cu o săptămână, de Ministerul Sănătăţii, în cadrul acţiunilor de control tematice realizate, în anul 2018, de către inspectorii sanitari din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene, prin care a fost verificată calitatea unui număr de 15 produse biocide utilizate în unităţi sanitare şi cabinete de înfrumuseţare, au fost prelevate şi analizate probe din aceste produse în laboratoare acreditate RENAR.
„În urma analizelor efectuate, 3 produse biocide au fost neconforme din punct de vedere al eficacităţii fungicide (candida albicans şi aspergilus niger). Mai exact, este vorba despre loturi depistate neconforme din aceste produse biocide, care se utilizează pentru dezinfecţia suprafeţelor şi instrumentarului. Două dintre produsele neconforme aparţin unui producător din Bucureşti, care are deschis punct de lucru în judeţul Ilfov. Al treilea produs biocid neconform este produs într-un stat membru al UE şi distribuit de o firmă din judeţul Prahova", arată MS.