Un nou caz Hexi Pharma. Amenzi de 35.000 de lei pentru neconformităţile găsite în urma perchezițiilor

Data actualizării: Data publicării:
perchezitii

Marți dimineața au avut loc percheziții la mai multe companii care produc şi importă dezinfectanți pentru spitale. Poliţiştii au descins la adrese din Bucureşti şi din judeţele Ilfov şi Prahova.

ACTUALIZARE 12.30: Două dintre produsele biocide găsite neconforme aparţin unui producător din Bucureşti, care are punct de lucru în judeţul Ilfov, iar al treilea este fabricat într-un stat membru al UE şi distribuit de o firmă din judeţul Prahova, arată Ministerul Sănătăţii. Firma producătoare şi distribuitorul au fost amendate în total cu 35.000 de lei pentru neconformităţile găsite în urma controalelor.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de Ministerul Sănătăţii, în cadrul acţiunilor de control tematice realizate, în anul 2018, de către inspectorii sanitari din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene, prin care a fost verificată calitatea unui număr de 15 produse biocide utilizate în unităţi sanitare şi cabinete de înfrumuseţare, au fost prelevate şi analizate probe din aceste produse în laboratoare acreditate RENAR. 

"În urma analizelor efectuate, 3 produse biocide au fost neconforme din punct de vedere al eficacităţii fungicide (candida albicans şi aspergilus niger). Mai exact, este vorba despre loturi depistate neconforme din aceste produse biocide, care se utilizează pentru dezinfecţia suprafeţelor şi instrumentarului. Două dintre produsele neconforme aparţin unui producător din Bucureşti, care are deschis punct de lucru în judeţul Ilfov. Al treilea produs biocid neconform este produs într-un stat membru al UE şi distribuit de o firmă din judeţul Prahova", arată MS.

Inspecţia Sanitară de Stat din Ministerul Sănătăţii a dispus Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene, pe raza cărora se aflau producătorii sau distribuitorii produselor constatate neconforme, să efectueze verificări în unităţile sanitare. În paralel, la nivel naţional, DSP-urile judeţene au dispus retragerea de la furnizorii de servicii medicale publice sau private şi de la cabinetele de înfrumuseţare a acestor produse şi returnarea lor la producători/ distribuitori.

Directiile de Sănătate Publică din Bucureşti şi Prahova au aplicat producătorului/ distribuitorului amenzi pentru neconformităţi, în cuantum total de 35.000 de lei.

De asemenea, în urma rezultatelor de laborator primite la finalul lunii decembrie 2018, în luna ianuarie Ministerul Sănătăţii a sesizat organele abilitate.

"Trebuie să ne asigurăm că produsele utilizate în spitale sunt eficiente. Vom continua astfel de acţiuni şi vom lua toate măsurile necesare pentru siguranţa pacienţilor", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

 

ACTUALIZARE 9:30: Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat pentru Digi24 că aceste percheziții au loc în urma unei plângeri făcute de Ministerul Sănătății, precizând că produsele din spitalele verificate sunt "neconforme", nu diluate.

Sorina Pintea: Acest dosar a apărut de la o plângere pe care Ministerul Sănătății a făcut-o pe 10 ianuarie anul acesta. Anul trecut, inspectorii direcțiilor de sănătate publică au făcut un control la spitalele din țară verificând eficacitatea anumitor biocide. Ca urmare a analizei, a 15 produse, au fost constatate neconformități pe o anumită zonă de acțiune, la trei produse. În urma retestării acestora, rezultatele inițiale au fost confirmate, prin urmare Ministerul Sănătății a făcut o plângere legată de aceste produse firmelor care le comercializează.

Polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, efectuează 5 percheziţii domiciliare, în București și județele Ilfov și Prahova, la domiciliile unor persoane fizice și la sediile sociale și punctele de lucru ale unor societăți comerciale ce produc, importă și comercializează produse biocide.

Acțiunea se desfășoară într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, zădărnicirea combaterii bolilor și comercializarea de produse alterate.

Din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2018, ar fi fost fabricate și comercializate către diverse unități spitalicești de pe teritoriul național produse biocide utilizate la dezinfecția suprafețelor, care nu îndeplineau standardele de performanță în distrugerea bacteriilor.

Echipele participante la operaţiune sunt constituite din poliţişti din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice, Institutului Național de Criminalistică și Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Telefonul te urmărește în secret: cele 3 setări ascunse pe care trebuie să le dezactivezi de urgență pentru...
Digi FM
Acuzații șocante la adresa lui Donald Trump! Fosta Miss Elveția, românca Beatrice Keul, rupe tăcerea
Pro FM
Cum arată azi femeia care l-a făcut tată pentru prima dată pe Ștefan Bănică Jr. Camelia Constantinescu...
Film Now
Zendaya, noi declarații despre scenele intime din „Challengers”: „Este mult mai mult decât pare”
Adevarul
Cea mai ieftină stațiune montană: turiștii plătesc 10 lei urcarea cu telegondola și schiază pe șosea
Newsweek
Azi se decide o nouă recalculare de pensie. Care pensionari iau mai mulți bani? După ce formulă?
Digi FM
Laurențiu Cazan, obișnuit cu viața în Olanda, compară “Țara lalelelor” cu România: “Acolo, dacă te...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără...
Film Now
Kate Winslet, apariție rară alături de fiul ei cel mare. Joe are 20 de ani și este copia fidelă a părinților...
UTV
Reactia lui Sydney Sweeney dupa criticile dure legate de aspectul ei fizic