O tradiție violentă a fost oprită din nou cu forța la Ruginoasa, în județul Iași. Peste 100 de jandarmi şi poliţişti au intervenit pentru a opri încăierarea dintre cetele de tineri. Dacă în trecut confruntările erau atât de brutale, încât rivalii ajungeau la spital cu răni grave, acum au fost temperaţi de forţele de ordine. Supăraţi că nu au fost lăsaţi să se lupte, localnicii s-au îmbrâncit însă cu oamenii legii.
În ultima zi din an, tinerii s-au îmbrăcat în haine păstrate din generaţie în generaţie şi şi-au pus măştile pe faţă. Însă, nici de data aceasta, jandarmii nu le-au permis cetelor să se ia la bătaie, ceea ce a dus la îmbrânceli.
Dialog mascaţi – jandarmi:
- Mai la deal! Am vorbit ceva!
- Lăsaţi, domnule, regulile, nu veniţi dumneavoastră să faceţi regulile în sat!
- Haideeeee!
- Stai acolo, băi!
Legenda spune că bătaia cu bâte înseamnă alungarea spiritelor rele, iar ceata care câştiga avea dreptul să aleagă cele mai frumoase fete din sat.
„Tradiţia e de mulţi ani, dar acum este cum este...cu forţele de ordine”, spune un localnic.
87 de bărbaţi au îmbrăcat hainele menite să sperie tot ce e rău şi să aducă un an nou bun: „Să se întâlnească băieţii, să se ciomăgerască un pic”.
„Acest obicei este foarte vechi, datează, într-adevăr de foarte mulţi ani. Arată o bărbăţie, să spun aşa, din partea tinerilor”, spune primarul comunei Ruginoasa, Dănuț Nechifor.
Aproape 200 de jandarmi şi poliţişti au avut grijă să cetele să nu se bată. În anul 2011 un tânăr a murit în urma unei lovituri, iar un altul a fost rănit grav.
„Asigurăm măsurile specifice pe timpul manifestărilor tradiţionale pe care le organizează cele şase cete care se constituie la nivelul celor trei localităţie din comuna Ruginoasa”, a explicat col. Ion Sandu, comandantul Grupării Mobile de Jandarmi.
Prima bătaie cu bâte a fost în 1967. Masca pe care o poată tinerii cântăreşte până la şapte kilograme şi este confecţionată din blană de oaie.
Editare web: Luana Păvălucă